Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
dinsdag 27 februari 2018

Een veelzijdig portret van Java

Reis mee met Historisch Nieuwsblad

Van 8 tot en met 25 april organiseert Historisch Nieuwsblad een spectaculaire reis naar Java. Reisbegeleider Monique Soesman, die op de Nederlandse ambassade werkte en meerdere reisgidsen publiceerde over Indonesië, toont het Java van de VOC-dagen tot nu. Vanzelfsprekend belicht de reis de Nederlands-Indonesische relatie uitgebreid, maar ook wil Soesman aandacht geven aan andere invloeden: ‘Veel mensen vergeten bijvoorbeeld het Engelse tussenbewind, terwijl we hier toch allemaal links zijn gaan rijden.’ De vele historici met een lokale expertise, die onderweg hun kennis delen in lezingen, schetsen een veelzijdig portret van Java.

Door: Wimer Heemskerk

Zeer bijzonder wordt het bezoek aan Bogor, aldus Soesman. ‘Peter Carey zal ons begeleiden door het paleis van Bogor, dat in de tijd van de Nederlandse overheersing nog paleis Buitenzorg heette. In dit paleis hangt een schilderij met een heel bijzondere geschiedenis: De gevangenname van Prins Diponegoro.’ Het schilderij van de Indonesische schilder Raden Saleh was ooit cadeau gedaan aan koning Willem III, maar is eind vorige eeuw teruggegeven aan Indonesië. Twee jaar geleden is het in samenwerking met de Nederlandse ambassade gerenoveerd en nu voor selectieve gezelschappen te bezichtigen. ‘Carey besteedt in zijn boeken veel aandacht aan het schilderij. Zo stelt hij vast dat de Nederlandse soldaten op het schilderij wel erg dikke koppen hebben…’ En dat is niet het enige subtiele protest dat Carey in het cadeau aan onze voormalige koning wist te ontdekken.
 

De gevangenname van Prins Diponegoro, geschilderd door Raden Saleh.

Ook de postkoloniale geschiedenis krijgt aandacht. ‘Tijdens onze treinreis van Bandung naar Tegal worden we vergezeld door Eka Budianta, een Indonesische poëet en journalist. Hij zal ons alles vertellen over de Indonesische spoorwegen en de belangrijke rol die deze hebben gehad voor het eiland. Hij heeft bovendien beloofd zijn gitaar mee te nemen en ik kan uit ervaring vertellen dat hij alle Javaanse liedjes over treinen kent’, zo garandeert Soesman. Naast de Javaanse muziek is er bovendien ook nog aandacht voor de Javaanse taal en de Javaanse keuken. Na deze reis zal Java dan ook weinig geheimen meer voor u kennen. 

De reis naar Java vindt plaats van 8 tot en met 25 april. De deelnemers reizen van Jakarta naar Soerabaya, waar met het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1945 de Nederlandse vlag symbolisch werd verscheurd.
Kijk voor alle praktische informatie en het volledige dagprogramma op de site van onze reispartner Labrys.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.