Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
dinsdag 13 februari 2018

Sportieve spanningen tussen de Korea's

Olympische Spelen gaan nooit alleen over sport. Tijdens de Koude Oorlog investeerden de Sovjet-Unie en haar bondgenoten veel in de sportsector. Ze wilden laten zien dat de communistische heilstaat het kapitalistische Westen overtrof op alle fronten, dus ook aan de ringen, in het zwembad, in de boksring en op de sportvelden.

Noord-Korea volgt dezelfde strategie, en is daarin relatief succesvol gebleken. Sinds het in 1964 voor het eerst meedeed aan de Olympische Spelen heeft het streng stalinistische land maar liefste 56 medailles veroverd, waarvan zestien gouden – voornamelijk bij het worstelen, gewichtheffen en judo.Nu de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang plaatsvinden, gaan de herinneringen terug naar de Zomerspelen van 1988 in Seoul. Toen was het Noord-Koreaanse bewind woest dat het evenement daar zou worden gehouden. Om potentiële deelnemers uit het Westen angst in te boezemen liet het regime in 1987 twee ‘agenten’ een aanslag plegen. Ze installeerden een bom in een vliegtuig dat van Bagdad naar Seoul vloog. Tijdens een tussenstop in Abu Dhabi verlieten de twee terroristen het vliegtuig, dat later boven zee ten westen van Thailand ontplofte.

Een van de terroristen, Kim Hyun Hui, werd spoedig erna gearresteerd in Bahrein. Hoewel ze aanvankelijk de doodstraf zou krijgen, gaf de Zuid-Koreaanse president haar toch amnestie. In zijn ogen was de vrouw gehersenspoeld door het Noord-Koreaanse regime. Later schreef Hyun Hui in haar memoires De tranen van mijn ziel dat ze instructies had gekregen van de latere leider Kim Jong-il, de vader van de huidige leider Kim Jung-un. Het Noord-Koreaanse regime heeft haar tot verrader van het vaderland verklaard. Sinds de publicatie van haar boek in 1993 leeft ze ondergedoken op een zeer geheime plek.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.