Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
vrijdag 9 februari 2018

Vader van het fascisme: Benito Mussolini

Een dictator met grootheidswaanzin: dat was Mussolini ten voeten uit. Euforisch, prikkelbaar, onverdraagzaam en achterdochtig. Een man die met zijn mateloze ego militaire avonturen aanging die desastreus uitpakten. Maar ook de man die orde en rust kon herstellen in het chaotische Italië van het interbellum.

In 1922 kwam Mussolini na na een loopbaan vol geweld in Italië aan de macht. Toch sprak hij aanvankelijk tot de verbeelding van veel kunstenaars en intellectuelen. Ze vonden het fascisme een begrijpelijke reactie op het zielloze materialisme van hun tijd.
In dit artikel uit ons archief leest u hoe Mussolini's opkomst en ondergang konden plaatsvinden.

Wilt u nog meer weten over Il Duce? Dan bestelt u alleen dit weekend zijn biografie, van de hand van de Britse historicus Peter Neville, voor slechts € 9,99. In dit handzame en prettig te lezen boek laat Neville zien hoe Mussolini begon als revolutionair socialist maar zich, onder invloed van het internationale fascisme, ontwikkelde tot felle nationalist.
Bestel nu de biografie Mussolini voor € 9,99.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.