Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
donderdag 25 januari 2018

Het Plakkaat van Verlatinghe: het pronkstuk van Nederland

Het Plakkaat van Verlatinghe (1581) is op 26 januari 2018 verkozen tot 'Pronkstuk van Nederland'. Hoewel het geschrift de eerste aanzet is tot de stichting van een eigen, aparte staat, laat het document ook zien hoe moeilijk het nog was voor de zestiende-eeuwers om zich geheel op te richten. De glorieuze Republiek van het midden van de volgende eeuw lag nog mijlenver buiten het bereik van hun voorstellingsvermogen.

Met dit geschrift legde de jonge Republiek haar lot in handen van een vreemdeling. Het Plakkaat van Verlatinghe tekent deze fase van de Opstand, waarin Willem van Oranje nog niet geloofde dat hij zich op eigen kracht van de Spanjaarden kon ontdoen.
Lees een artikel uit ons archief over dit beroemde document.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.