Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
donderdag 25 januari 2018

Wie was Johan Maurits van Nassau-Siegen?

Afgelopen week werd bekend dat het Mauritshuis de buste van zijn naamgever, Johan Maurits van Nassau-Siegen, zou hebben verwijderd wegens diens aandeel in de slavenhandel. In Brazilië lopen ze echter weg met hun Mauricio. Wie was deze zeventiende-eeuwse bestuurder?

Hij is tot op de dag van vandaag een grootheid in Brazilië. Kinderen leren over hem op school. Hoe komt het dat een koloniaal bestuurder zo’n reputatie heeft verworven in een voormalig wingewest? De Duitse graaf Johan Maurits, als gouverneur in dienst van de Republiek, voerde een politiek van verdraagzaamheid. Maar blijvender nog is het beeld van Brazilië in de vroegmoderne tijd dat de wetenschappers en kunstenaars in zijn gevolg hebben vastgelegd.
Lees hier een artikel uit ons archief over Johan Maurits, 'de Braziliaan'.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.