Contact | Adverteren | Login | Lezersservice

De rijke geschiedenis van Litouwen

woensdag 6 december 2017

Het was het grootste land van Europa in de vijftiende eeuw, heeft een van de oudste talen en een van de oudste universiteiten: Litouwen. Deze Baltische staat, die zelfstandig is sinds 1991, is een bezoek meer dan waard.

ADVERTORIAL

De geschiedenis van Litouwen start in Kernavė, een stadje omringd door een schilderachtig landschap. Als u er rondloopt kunt u zich al snel voorstellen hoe het geweest moet zijn om in dit ‘Troje van Litouwen’ te wonen. Hoogtepunt van deze plaats is een indrukwekkend defensiesysteem van vijf heuvelforten. Het is dan ook niet voor niets dat Kernavė is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

 

Rijke historie in Trakai

Nadat de Duitse Orde Kernavė in de veertiende eeuw verwoestte, werd Trakai de nieuwe hoofdstad. Op een van de eilandjes in het Galvé-meer begon Vytautas – de heerser over het Grootvorstendom Litouwen – in 1321 met de bouw van het kasteel van Trakai. Het nog altijd sprookjesachtige kasteel en de unieke locatie zorgen ervoor dat Trakai een van de meest bezochte steden van Litouwen is. Rondom het kasteel kunt u genieten van de natuur, zeilen of roeien op het prachtige meer.
 

Bloeiende stad met een boeiend verleden

Maar er is in Litouwen natuurlijk meer te zien dan Kernavė en Trakai. Vilnius – de huidige hoofdstad van Litouwen – is een heerlijke stad met een rijke cultuur en een mooi historisch centrum. Ook Vilnius staat overigens sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en dat is bijna logisch gezien de barokke bouwkunst in het compacte centrum.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.


Daarnaast geven de ruim honderd (!) kerken in Vilnius ook een prachtige kijk in het rijke verleden. De combinatie van die oude cultuur en de drang naar het heden maken Vilnius tot een unieke stad met een heel eigen karakter. Een mooi voorbeeld is de ‘Republiek Uzupis’: een artistieke wijk waar vooral kunstenaars en studenten wonen, die haar eigen grondwet heeft, een eigen leger (12 man sterk!) en zelfs een president. 

Tekst loopt verder onder de afbeelding.


 

Een ontdekking waard

Vilnius en ook Kaunas, de tweede grote stad van Litouwen, zijn erg geschikt voor een stedentrip. Beide steden zijn vaak de speelbal geweest van grote, internationale mogendheden en afspraken die in of na oorlogen werden gemaakt met betrekking tot verdeling van invloed. In Kaunas is met name de invloed uit het Interbellum goed te zien: tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was deze plaats de hoofdstad van Litouwen. In deze periode ontwikkelde de stad zich heel snel. Het leverde fraaie staaltjes architectuur op, vooral in art decostijl, die samen met de musea en het uitzicht vanaf de overkant van de rivier Nemunas een stadsbezoek zeker de moeite waard maken. Kaunas werd in 2015 zelfs uitgeroepen tot UNESCO ‘design city’ en mocht zich  daarmee toevoegen aan het UNESCO Creative
Cities Network. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Gouden Eeuw

Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

VOC

Middeleeuwen