Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
donderdag 26 oktober 2017

Oog in oog met de Nederlandse geschiedenis

Musea gaan samenwerking aan in Canon-netwerk

Op dinsdag 24 oktober werd de Canon van Nederland gepresenteerd in Museum het Prinsenhof in Delft. Twaalf toonaangevende Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum Amsterdam en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, tekenden een verklaring tot samenwerking. Het doel: het vertellen van de Nederlandse geschiedenis aan de hand van zorgvuldig geselecteerde topstukken uit hun collecties.

Twaalf Nederlandse musea bundelen hun krachten in het Canon van Nederland-netwerk. Aan de hand van vijftig vensters vertelt de Canon het verhaal van de Nederlandse geschiedenis en het Canon-netwerk wil deze geschiedenis tastbaar maken.
 
Elk venster heeft zijn eigen belangrijke gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Zo is er een venster voor de hunebedden en de grachtengordel, maar ook voor de slavernij en Anne Frank.  Musea door heel Nederland zetten topstukken in de schijnwerpers die deze vensters tot leven brengen. Bezoek Museum het Prinsenhof in Delft voor de echte kogelgaten van de moord op Willem van Oranje of ga naar Borger voor een prehistorische akker van de trechterbekerboeren. Zo wordt de museumbezoeker zich bewust van de veelheid aan bijzondere historische objecten die in Nederland te zien zijn.
 

Dit brandmerk voor het tot slaaf maken van mensen is een van de objcten die horen bij het canonvenster slavernij. Tropenmuseum, Amsterdam.

Het netwerk van deelnemende musea breidt zich snel uit en dat is ook hard nodig, want het zuiden van Nederland is nog nauwelijks vertegenwoordigd. Heel Nederland kent zijn historische schatten, dus er is geen sprake van een strijd tussen de musea om het mooiste stuk. Al blijft natuurlijk de vraag: welk museum heeft het echte stokje van Van Oldenbarnevelt en de echte boekenkist van Hugo de Groot?
 
Op canonvannederland.nl vindt u alle deelnemende musea, topstukken uit de Canon en leuke activiteiten.
 
Voor meer informatie over de Canon van Nederland, lees hier ons interview met Openluchtmuseum-directeur Willem Bijleveld of bekijk de officiële website van de Canon van Nederland entoen.nu.  

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld welke kant van Martin Luther King Amerika liever vergeet, waarom de Slag om Arnhem faliekant mislukte en hoe Willem van Oranje slim gebruikmaakte van propaganda.