Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
vrijdag 15 september 2017

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2017 bekend

Genomineerd zijn:

  • - Martin Bossenbroek Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 (Uitgeverij Prometheus)
  • - Craig Harline Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw (Uitgeverij Vantilt)
  • - Ewoud Kieft Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme (Uitgeverij Atlas Contact)
  • - Luc Panhuysen Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa (Uitgeverij Atlas Contact)
  • - Carolijn Visser Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao (Uitgeverij Atlas Contact)
 

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.
 

Uitreiking

Op zondagochtend 29 oktober 2017 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2017 uitgereikt door juryvoorzitter Lilianne Ploumen tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.
 

Jury 2017

De jury van 2017 wordt gevormd door: Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Annegreet van Bergen, schrijfster, journalist en econoom; Wim Klinkert, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de UvA/Nederlandse Defensie Academie; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant;
Juryvoorzitter is dit jaar mevrouw Lilianne Ploumen, demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
 

Samenwerking

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.
 

5 filmpjes van de 5 genomineerden

Ook dit jaar heeft de VPRO van alle genomineerde titels een filmpje gemaakt, waarin kort de essentie van het boek wordt uitgelicht. Bekijk de filmpjes in de playlist hieronder.
 


Geschiedenis Festival

Tijdens het Geschiedenis Festival op zaterdag 7 oktober 2016 in de Philharmonie in Haarlem worden de vijf genomineerden geïnterviewd door jurylid en Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Zie voor meer informatie en tickets www.geschiedenisfestival.nl
 
De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement in Nederland, www.maandvandegeschiedenis.nl.

 

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld welke kant van Martin Luther King Amerika liever vergeet, waarom de Slag om Arnhem faliekant mislukte en hoe Willem van Oranje slim gebruikmaakte van propaganda.