Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
zaterdag 10 december 2016

De 100 meest invloedrijke foto's

Geselecteerd door Time Magazine
Het Amerikaanse tijdschrift schakelde fotografen, historici en andere deskundigen in om de selectie te maken. Sommige foto's werden gekozen omdat ze de eerste in hun soort waren, andere beelden zijn bepalend geweest voor de manier waarop we naar de wereld kijken - aldus de samenstellers.
 

KinderarbeidFotograaf Lewis Hine legde in 1908 in de staat South Carolina een werkend meisje in een katoenfabriek op de gevoelige plaat. Hine fotografeerde kinderarbeid met als doel de algemene opinie hierover te veranderen.
 

Old boys networkVóór de uitvinding van fotografie konden staatslieden achter gesloten deuren beslissen over het lot van hun onderdanen. Maar de Duitse fotograaf Erich Salomon bracht daar verandering in.

In 1930 was hij aanwezig in Den Haag, bij een bespreking van Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog. Om twee uur 's ochtends waren de heren doodmoe na een lange dag vergaderen. De foto, die werd gepubliceerd in een Londense krant, veroorzaakte een sensatie: voor het eerst kon het gewone volk een kijkje nemen achter de schermen van de internationale politiek.
 

D-DayOorlogsfotograaf Robert Capa fotografeerde maar liefst vijf gewapende conflicten voor hij in 1954 omkwam in de Eerste Indochinese Oorlog. Hij was de enige fotograaf die de landing op Omaha Beach vastlegde en lag hier zelf anderhalf uur lang onder vuur. Een koerier wist zijn filmrol terug het Kanaal over te krijgen en de foto's werden afgedrukt in het tijdschrift LIFE op 19 juni 1944.

De foto's van Time worden ondersteund door vele andere beelden, filmpjes en informatie.
Bekijk de volledige selectie hier maar let op: sommige foto's kunnen als schokkend worden ervaren.