Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
woensdag 29 mei 2013

Rijksmuseum komt slecht uit test

De Grote Museumtest onderzoekt drie aspecten: publieksvriendelijkheid, presentatie en verhaal. Het laatste onderdeel is voor een historisch museum het belangrijkste.

Toen het Scheepvaartmuseum in 2011 zijn deuren opende na een ingrijpende renovatie, kreeg het veel kritiek in de media. Door alle spectaculaire presentatietechnieken zou het museum een kermis zijn geworden. Die kritiek wordt niet ondersteund door de testresultaten. Het Scheepvaartmuseum heeft het juiste evenwicht gevonden tussen een eigentijdse presentatie en de unieke collectie, tussen kinderen en volwassenen, en tussen beleving en inhoud.

Kerkschatten
Als slechtste getest zijn Museum Catharijneconvent in Utrecht en het Haags Historisch Museum. Beide scoren een 3+.

In het Catharijneconvent worden veel glimmende kerkschatten getoond, maar een goed verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland ontbreekt. De tekstbordjes zijn gesteld in archaïsch proza. Ook is het testteam geconfronteerd met onvriendelijk personeel.

Het Haags Historisch Museum geeft een onevenwichtig beeld van Den Haag. De collectie (hoofdzakelijk schilderijen) staat centraal, niet het verhaal. Bovendien is het moeilijk in dit museum de weg te vinden en is er geen restaurant, maar alleen een koffieautomaat.

Rijksmuseum
De grootste teleurstelling is het Rijksmuseum, juist omdat de verwachtingen over de nieuwe opstelling van tevoren zo zijn opgeschroefd.

Het gerenoveerde ‘Rijks’ zou volgens directeur Wim Pijbes een Nationaal Historisch Museum overbodig maken. Van deze belofte is niets terechtgekomen.

De kunstcollectie is aangelengd met historische objecten, maar het resultaat is te fragmentarisch en een verhaal ontbreekt, zo blijkt uit de test. Bovendien zijn voorzieningen zoals kassa’s, toiletten en restaurants niet berekend op de grote aantallen bezoekers.

Op deze themapagina over de Grote Museumtest kunt u alle voorgaande tests, filmpjes en boeken over historische musea vinden. Benieuwd naar de resultaten van dit jaar? Lees dan editie 6 van Historisch Nieuwsblad, die op 30 mei verschijnt.