Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
vrijdag 10 mei 2013

PVV-fractie ontvangt Afrikaner separatisten


>>> Klik hier voor een themapagina over Zuid-Afrika, met artikelen, filmpjes en meer...


door Bas Kromhout

Op de website  staat een foto  van het overleg, dat plaatshad in een vergaderzaal van de Tweede Kamer. Te zien is hoe onder anderen de PVV-parlementariërs Martin Bosma, Harm Beertema en Raymond de Roon aan één tafel zitten met Carel Boshoff jr., de ‘president’ van de Orania Beweging. Volgens de begeleidende tekst hebben de aanwezigen ‘verwachtingen van grotere samenwerking uitgesproken’.
Volksstaat
De Orania Beweging is opgericht in 1990 door Carel Boshoff sr. (1927-2011). Hij was de schoonzoon van Hendrik Verwoerd, de voormalige Zuid-Afrikaanse premier en architect van de apartheid. Enkele maanden nadat de apartheid was afgeschaft, vestigden 40 blanke families zich in een afgelegen dorp, dat zij Orania doopten. Zij weigerden te leven in een land dat werd geregeerd door het ANC. Sindsdien streven de inwoners naar een eigen staat, exclusief voor blanke Afrikaners.

Een van de belangrijkste instrumenten die de Orania Beweging gebruikt om dit doel te bereiken, is steun verwerven in het buitenland. In 2006 is hiertoe de organisatie Buitenlandse Vrienden van Orania opgericht.

Vlaams Belang
Hun ontvangst bij de PVV was onderdeel van een Europese goodwill-tour die de afgevaardigden uit Orania de afgelopen drie weken maakten. Zij spraken onder anderen met parlementariërs van het Vlaams Belang en met de politieke leider van Die Freiheitlichen in Zuid-Tirol (Italië).

In Nederland zijn de Afrikaner separatisten behalve door de PVV-fractie ook ontvangen door de Libertarische Partij. Op hun site laten de delegatieleden weten dat zij ‘baie tevrede’ zijn over deze bezoeken.


Bekijk het bericht op de Orania-site: http://www.orania.co.za/skakeltoer-goed-op-dreef/