Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
woensdag 26 januari 2011

Anne Frank Huis wint Geschiedenis Online Prijs| 26 januari 2011

De jury prees de winnende website Annefrank.org om de levendige manier waarop die het leven in het Achterhuis verbeeldt. Bezoekers kunnen virtueel door het onderduikpand wandelen, terwijl ze informatie krijgen over de vertrekken en hun bewoners. ‘De website slaagt erin de bezoeker mee te slepen in het verhaal van Anne Frank, zonder dat hij het Anne Frank Huis daadwerkelijk hoeft te bezoeken,’ aldus de jury.

Lezers van Historisch Nieuwsblad mochten zelf hun favoriete websites aanmelden. Daarvan kwamen er twaalf op een shortlist, bestaande uit vier categorieën. Het Anne Frank Huis was de beste in de categorie musea. In de categorie archiefdiensten wees de jury de site van het Gelders Archief als winnaar aan. Bij de historische verenigingen won die van het Overijsselse plaatsje Hasselt. De website Vijf Eeuwen Migratie won in de categorie themawebsites.

De makers van de site Leger1939-1940.nl kregen de aanmoedigingsprijs: een bedrag van 2500 euro. Zij hebben volgens de jury zonder veel financiële middelen en mankracht toch een inhoudelijk rijke website gemaakt over het Nederlandse leger aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

De Geschiedenis Online Prijs is een voortzettend van de Archieven.nl Prijs en werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De jury bestaat uit Bas Broekhuizen, docent journalistiek en nieuwe media en wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden, Corrie Gerritsma, redacteur van het (online) magazine Bright.nl en (web)ontwerper Hilde Pruis.

Lees het juryrapport