Contact | Adverteren | Login | Lezersservice

Een middag met Mussert en Wilders

maandag 17 mei 2010

Is de PVV te vergelijken met de NSB? Daarover discussieerden historici en journalisten afgelopen zondag in het Amsterdam filmtheater Kriterion tijdens het symposium Een middag met Mussert, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies (CHGS).

Is Wilders een fascist?

Het is een terugkerende vraag in het publieke debat: in hoeverre zijn PVV-leider Geert Wilders ...en zijn partij wel of niet fascistisch? Is Wilders een fascist? gaat over de inhoud van deze vergelijking. Een veelzijdig en erudiet gezelschap van...

€ 7,40 | Koop nu


17 mei 2010 | Esther Ladiges

De discussie werd gevoerd tussen historicus Koen Vossen (Universiteit Leiden), journalist Harm Ede Botje (Vrij Nederland) en politicus Gidi Markuszower (PVV). Ton Zwaan (CHGS) moest verstek laten gaan; Bas Kromhout (Historisch Nieuwsblad) viel voor hem in. Onder leiding van Wichert ten Have (CHGS) bespraken zij de veelgemaakte, maar omstreden vergelijking tussen Wilders’ PVV en de NSB.

‘Vergelijken is niet hetzelfde als gelijk stellen, en vergelijken mag best,’ zei Vossen, die onderzoek heeft gedaan naar kleine partijen in de twintigste eeuw. ‘Het is in het verleden echter te vlug en te vaak gebeurd en dat verpest de discussie.’ Markuszower, tot voor kort nummer 5 op de kandidatenlijst van de PVV, vindt elke vergelijking uit den boze. Volgens Markuszower levert de PVV gezonde kritiek op een ‘misdadige ideologie’, terwijl de NSB haat zaaide tegen mensen.

Kromhout wees behalve op grote verschillen ook op overeenkomsten tussen de twee partijen. De PVV is volgens hem net als de NSB populistisch en biedt onderdak aan mensen die zich niet kunnen vinden in de gevestigde politiek. Ook zou de houding van de PVV ten opzichte van moslims in Nederland overeenkomsten vertonen met de manier waarop NSB-leider Mussert vóór 1935 Joodse Nederlanders indeelde in ‘goede’ geassimileerde Joden en ‘slechte’ onaangepaste Joden. In Musserts ogen werd de groep ‘onaangepaste’ Joden steeds groter, totdat hij vrijwel elke Jood in Nederland als ongewenst beschouwde.

Ook het antigeluid uit de samenleving is een opvallende overeenkomst, aldus Vossen. Zoals het tegenwoordig bon ton is om anti-PVV te zijn, zo was dat destijds ook bij de NSB. Het antigeluid was zondag duidelijk hoorbaar vanuit de zaal, onder andere toen iemand Wilders’ oplossing voor het Midden-Oostenvraagstuk gelijkstelde aan etnische zuivering. Markuszower ontkende: ‘Wilders pleit niet voor etnische zuiveringen maar voor het stimuleren van emigratie.’ Volgens de PVV’er vormt Israël bovendien slechts ‘een subparagraaf in Wilders’ veel bredere programma’.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Mussert, een politiek leven

Anton Mussert was de oprichter en leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland ...(NSB) in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De NSB collaboreerde met de nazi's tijdens de oorlog. Mussert was ervan overtuigd dat Nederland...

€ 12,95 | Koop nu

Gouden Eeuw

Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

VOC

Middeleeuwen

De woorden van Wilders en hoe ze werken

Geert Wilders praatte de PVV in een paar jaar tijd tot de grootste partij van Nederland. ...Hoe kreeg hij dit voor elkaar en wat is zijn geheim? Jan Kuitenbrouwer, de slimste taal-gebruiker van het Binnenhof, legt Wilders taalgebruik onder de loep en komt...

€ 9,95 | Koop nu