Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
dinsdag 26 januari 2010

'Bier is motor van beschaving'26 januari 2010 | Bron: BBC History Magazine

Volgens McGovern ontdekten mensen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika duizenden jaar geleden al, hoe ze bier moesten maken. De brouwmethode was nog primitief: men kauwde bijvoorbeeld op witte rijst, waarbij het zetmeel door het speeksel veranderde in moutsuiker. Dat voegde men vervolgens bij een mengsel van honing, wilde druiven en meidoorn.

‘Toen de mens eenmaal wist hoe hij alcohol kon produceren, wilde hij dichterbij de vindplaats van de ingrediënten zijn’, aldus McGovern. Daarom gaf hij zijn nomadische bestaan op en begon hij zich te vestigen.’ Volgens McGovern was bier ‘de motor van de beschaving’ en niet brood, omdat dat laatste moeilijker te produceren was: er was landbouw voor nodig. De ingrediënten voor alcohol daarentegen waren te vinden in de vrije natuur.

McGovern werkt als archeoloog voor het museum van de Universiteit van Pennsylvania. Hij ontvouwt zijn theorie in zijn boek Uncorking The Past: The Quest for Wine, Beer and Other Alcoholic Beverages.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld welke kant van Martin Luther King Amerika liever vergeet, waarom de Slag om Arnhem faliekant mislukte en hoe Willem van Oranje slim gebruikmaakte van propaganda.