Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
woensdag 11 november 2009

Zwarte Dood was geen builenpestBron: BBC History Magazine | 11 november 2009

In de meeste historische literatuur wordt de Zwarte Dood gelijkgesteld aan de builenpest. Deze virusinfectie is normaal gesproken afkomstig van ratten en wordt via vliegen op mensen overgebracht. De builenpest verspreidt zich echter langzaam. Lerner heeft ontdekt dat bij een uitbraak in China in de negentende eeuw het virus jaarlijks slechts tien tot twintig mijl aflegde. Dat is te weinig om de razendsnelle en massale verspreiding van de Zwarte Dood in veertiende-eeuws Europa te verklaren.

Bovendien, zo schrijft Lerner in The Journal of the Historical Society, kunnen de vliegen die de builenpest overbrengen niet tegen extreme weersomstandigheden. Tijdens hete zomers en koude winters zou de verspreiding moeten afnemen. De Zwarte Dood daarentegen greep tijdens zulke periodes extra om zich heen.

Volgens sommige historici werd de Zwarte Dood veroorzaakt door de longpest, die via de luchtwegen het lichaam binnendringt. Maar Lerner sluit ook die optie uit: longpest is zo dodelijk, dat de dragers zouden zijn overleden alvorens een ander persoon te kunnen infecteren. Welke ziekte dan wel de veertiende-eeuwse pandemie heeft veroorzaakt, daar heeft de historicus nog geen antwoord op.