Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
vrijdag 4 september 2009

Shortlist Grote Geschiedenis PrijsDe genomineerden zijn:

● Cees Fasseur Juliana & Bernhard
● Luc Panhuysen Rampjaar 1672
● Wilfried Uitterhoeve Cornelis Kraijenhoff
● Marja Vuijsje Joke Smit
● Jolande Withuis Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard

Juliana & Bernhard. Het verhaal van een huwelijk. De jaren 1936-1956, Cees Fasseur (Balans). Cees Fasseur maakt met dit boek een definitief einde aan de geruchtenstroom rond de Greet Hofmansaffaire. De jury spreekt van ‘een consciëntieus, nuttig, en mooi geschreven boek’.

Rampjaar 1672. Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte, Luc Panhuysen (Atlas). De auteur heeft van een bekend onderwerp een spannend verhaal gemaakt en beschrijft op heldere wijze de militaire constellatie waar de Republiek ten tijde van het Rampjaar in verkeerde. De jury: ‘knap gecomponeerd en goed uitgedacht’.

Cornelis Kraijenhoff 1758-1840. Een loopbaan onder vijf regeervormen, Wilfried Uitterhoeve (Uitgeverij Vantilt). De auteur maakt inzichtelijk hoe homo universalis Cornelis Kraijenhoff zich aanpast aan de vijf wisselende regeringsvormen. ‘Een geslaagd boek over een fascinerend persoon, voorzien van veel interessante details’, aldus de jury.

Joke Smit. Biografie van een feministe, Marja Vuijsje (Atlas). Marja Vuijsje geeft een evenwichtig beeld van het leven van de grillige feministe Joke Smit. Het oordeel van de jury: ‘De indringende wijze waarop Vuijsje haar hoofdpersoon neerzet levert een ontluisterend boek op’.

Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld, Jolande Withuis (De Bezige Bij). Jolande Withuis schetst een compleet beeld van het leven van verzetsheld Pim Boellaard. ‘De auteur geeft een knap antwoord op de vraag wat een held is. Zij weet daarbij goed door het zelfbeeld van Boellaard heen te kijken’, oordeelt de jury.

lees hier een uitgebreide recensie van de genomineerde boeken

Waarom deze prijs?
Er zijn in ons land tal van literaire prijzen, maar tot voor kort was er geen prijs voor het beste historische boek, terwijl de kwaliteit van het Nederlandstalige historische boek hoog is te noemen. Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO willen met deze prijs een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland. Om in aanmerking te komen voor de prijs geldt dat het boek in de Nederlandse taal moet zijn geschreven, en tussen 1 juli 2008 en 30 juni 2009 moet zijn uitgekomen.

Wat is de prijs?
De Grote Geschiedenis Prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. De jury van 2009 wordt gevormd door: Judith Pollmann, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis en cultuur van de Republiek der Verenigde Nederlanden aan de Universiteit Leiden; Doeko Bosscher, hoogleraar eigentijdse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Carla Boos, eindredacteur van NPS-televisie; Martin Sommer, chef parlementaire redactie van de Volkskrant, en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter is dit jaar oud-fractievoorzitter van de VVD en oud-eurocommissaris Frits Bolkestein.

Frits Bolkestein zal tijdens de televisie-uitzending van Pauw & Witteman op 15 oktober 2009 de prijs uitreiken. Het programma begint om 23.00 uur en wordt op Nederland 1 uitgezonden.