Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
donderdag 18 juni 2009

Maarten van Rossem-glossy krijgt vervolg‘Eigenlijk heb ik beloofd dat het een eenmalige aangelegenheid zou zijn,’ zegt Maarten van Rossem, de man achter Maarten!. ‘Maar ik vind het wel leuk dat er nu een vervolg op komt.’ Zomer 2008 maakte de redactie van Historisch Nieuwsblad de eerste Maarten!, waarvan 47.000 exemplaren werden verkocht. Genoeg reden om dit jaar opnieuw twee nieuwe edities uit te brengen.

Hoewel Maarten! qua vorm speelt met het fenomeen van de glossy personality magazines, is de inhoud volstrekt serieus. Het blad is opiniërend en informatief, en voorziet brandende kwesties van historische achtergronden en eigenzinnige analyses – precies zoals de lezer van Maarten van Rossem gewend is.
Het blad onderscheidt zich van andere opiniërende tijdschriften, want in Maarten! krijgt opinie een gezicht. ‘Een blad op naamsbekendheid vind ik eigenlijk een signaal dat het met onze maatschappij totaal de verkeerde kant uit gaat,’ aldus Van Rossem. ‘In mijn ogen moet een tijdschrift een serieuze titel hebben, zoiets als de New York Review of Books. Maar een mens moet ook met zijn tijd meegaan. En als het een blad is met aardige artikelen, dan is mijn ijdelheid wel gestreeld.’

Het eerste nummer van 2009, dat op 18 juni verschijnt, heeft als thema de Verenigde Staten. In Maarten! goes America geeft Van Rossem zijn visie op het presidentschap van Obama. Correspondent Mark Maathuis vertelt het ontluisterende verhaal over de presidenten die Obama voorgingen in pogingen om Amerika minder ‘olieverslaafd’ te maken – zonder succes. Ook gaat Maarten! op zoek naar de politieke beslissingen die hebben geleid tot de kredietcrisis.

Met Ben Bot, Nederlands vorige minister van Buitenlandse Zaken, heeft Van Rossem een deskundig gesprek over de periode-Bush, de oorlogen in Irak en Afghanistan, en de verhouding Den Haag-Washington. Amerikanist Frans Verhagen legt uit wat Nederland kan leren van de Amerikaanse omgang met immigranten. Maurice Blessing onderzoekt de onverbrekelijke band van de Amerikaan met zijn auto.

Verder in Maarten! goes America: het Amerika-gevoel van onder meer Paul Verhoeven en Max Westerman, columns van Henk Hofland en Hans Maarten van den Brink, Maarten van Rossems persoonlijke selectie van boeken, websites en films over de Verenigde Staten, en zijn belangrijkste historische hotspots in Amerika. Ook wordt het Nederlandse publiek gevraagd zijn mening te geven over het machtigste land ter wereld.
De nieuwe Maarten! verschijnt in een oplage van 60.000. Het blad staat apart van de reguliere uitgaven van Historisch Nieuwsblad. Mensen met een jaarabonnement krijgen de eerste Maarten! van 2009 gratis thuisgestuurd. Alle anderen kunnen het blad bestellen via www.maartenonline.nl of www.historischnieuwsblad.nl. Het is ook mogelijk een abonnement op de Maarten! te nemen; zie daarvoor bladzijde 15 van dit blad.

Eind 2009 zal er nog een Maarten! verschijnen. Deze staat in het teken van Nederlands worsteling met zijn nationale identiteit. Uiteraard weer bezien door de ogen van de eigenzinnige en onnavolgbare Maarten van Rossem.