Contact | Adverteren | Login | Lezersservice

‘Nederlanders eerste blanken in Australië’

woensdag 4 juni 2008

De eerste Europeanen in Australië waren mogelijk Nederlanders. Onderzoekers willen aantonen dat opvarenden van VOC-schepen zich al in de zeventiende eeuw hebben vermengd met leden van de Aboriginal Nunda-stam aan de westkust van het land.

Slag in de Javazee

Op 8 december 1941, een dag na de Japanse aanval op Pearl Harbor, verklaarde de Nederland ...de oorlog aan Japan. Drie maanden later staakte het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) de strijd. Zo begon de Japanse bezetting van de belangrijkste...

€ 21,50 | Koop nuEen team van Australische onderzoekers gaat DNA-materiaal van nu levende leden van de Nunda-stam vergelijken met genetische informatie uit Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, waar zich eeuwen geleden Nederlanders hebben gevestigd. Zo hopen zij aan te tonen dat de eerste blanken die voet zetten op Australische bodem van Nederlandse afkomst waren.
Bij de protestantse geloofgemeenschap van de amish in Pennsylvania, waar vrijwel geen genetische inmenging van buitenaf is geweest, is volgens onderzoekster Nonja Peters een begin te maken. ‘We bekijken of we in de archieven van de VOC bemanningsleden kunnen vinden die uit dezelfde genenpool in Nederland of zelfs Duitsland komen.’ De vermenging van groepen Nederlanders met Aboriginal-stammen zou hebben plaatsgevonden in het gebied tussen de plaatsen Geraldton en Kalbarri. Dit gebied lag sinds 1616 aan een drukke vaarroute van de VOC.
De Nederlander Hendrik Brouwer had ontdekt dat via deze zuidelijke route van Kaap de Goede Hoop naar Indië de helft van de vaartijd kon worden gewonnen, door gebruik te maken van sterke en constante westenwinden tussen de 35 graden en 40 graden zuiderbreedte. Maar omdat plaatsbepaling op zee moeilijk was, voeren schepen met regelmaat te ver door. Dat resulteerde in tal van schipbreuken voor de westkust van Australiё, toen nog het onbekende ‘Zuidland’.
De onderzoekers willen de bemanningslijsten doorspitten van twee schepen: de Vergulde Draeck, die in 1656 bij Cape Leschenault verging, en de Zuiddorp, die in 1701 schipbreuk leed bij Shark Bay. ‘Maar er kunnen natuurlijk ook heel wat opvarenden van andere schepen zijn geweest die gedwongen waren om hier te blijven,’ benadrukt Peters.
Volgens professor Graham Seal van Curtin University in Perth was West-Australiё voor de Nederlanders uit die tijd ‘zo ongeveer de maan, zeer onherbergzaam’. De eerste blanken aan deze kust hadden onmogelijk kunnen overleven zonder hulp van lokale Aboriginals. Seal is aan het onderzoeksteam toegevoegd om studie te doen naar folkloristische gebruiken van de Nunda-stam en hun mogelijk Nederlandse wortels.
‘Als ons onderzoek slaagt, moeten we de geschiedenisboeken herschrijven,’ zegt Seal. Tot nu toe is altijd aangenomen dat de eerste Europeanen in Australië Engelsen waren. Dezen arriveerden echter pas in 1788 met hun First Fleet in Botany Bay aan de oostkust, honderd jaar na de Nederlanders.

René Groeneveld/ Perth

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In niemandsland

Midden in de oorlog wordt Ebbe Rost van Tonningen geboren als zoon van bekende NSBers. In ...april 1945 vlucht zijn moeder met Ebbe en zijn twee broertjes naar Duitsland, om in 1948 weer naar Nederland terug te keren. Zijn vader, Meinoud Rost van Tonningen,...

€ 7,99 | Koop nu

Gouden Eeuw

Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

VOC

Overvloed en onbehagen

'Een rijk geïllustreerd boek om eindeloos in te dwalen.'

€ 75,00 | Koop nu

Middeleeuwen

In niemandsland

Midden in de oorlog wordt Ebbe Rost van Tonningen geboren als zoon van bekende nsb ers. In ...april 1945 vlucht zijn moeder met hem en zijn twee broertjes naar Duitsland, om in 1948 weer naar Nederland terug te keren. Ebbes vader, Meinoud Rost van...

€ 19,95 | Koop nu