Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

terugSprekers 2018

dinsdag 4 september 2018

Anja van Zalinge

Interactieve lezing

Skeletten onderzoeken


Bij archeologische opgravingen in Haarlem kwamen op de Botermarkt en het Begijnhof meer dan honderd menselijke skeletten uit de 15e eeuw aan de oppervlakte. Nog nooit eerder zijn er tijdens opgravingen in Haarlem zoveel tegelijkertijd en bij elkaar gevonden.  

De ontdekking  van de graven, zo vlak onder de straatstenen, heeft ons in contact gebracht met tientallen mannen, vrouwen en kinderen die in middeleeuws Haarlem hebben rondgelopen.  Hoe werden ze opgegraven en onderzocht? Wat kunnen zij ons vertellen over het leven in middeleeuws Haarlem?

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge laat u van zeer nabij kennismaken met deze middeleeuwse Haarlemmers en het archeologisch onderzoek naar hun skeletresten. Eerst geeft van Zalinge een inleiding over de vondsten en over het onderzoek dat ze verrichte. Wat kunnen botten ons vertellen over de levenswijze, de doodsoorzaak of de leeftijd van een persoon? Daarna krijgt u de gelegenheid om zelf, onder haar leiding, van dichtbij zelf skeletresten te onderzoeken en te determineren.

Foyerprogramma:
Van Zalinge reconstrueert voor u het skelet van een middeleeuwse Haarlemmer. Ondertussen vertelt zij wat de botten verraden over de leeftijd, levenswijze en doodsoorzaak.

 

Beatrice de Graaf

Terreur

Lezing

Beatrice de Graaf spreekt in de prachtige historische setting van de Gravenzaal over haar boek...

Adam Zamoyski

Napoleon

Lezing

Adam Zamoyski is een van de bekendste historici van dit moment. Hij werd geboren in Polen,...

Marijke Hilhorst

Familiegeschiedenis

Masterclass

Marijke Hilhorst is auteur van de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd en van het...

Jean-Marc van Tol

Feit vs. fictie

Masterclass

Historici houden zich graag aan de feiten, maar wie een pakkend verhaal over geschiedenis wil...