Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten

Collegedag Egypte: een dag vol Oudheden en nieuwe inzichten

Eerste collegedag 2017 over het Oude Egypte

Door: Eline Hoeneveld
Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

In het monumentale pand van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vond maandag 16 januari onze collegedag over het Oude Egypte plaats. In vier colleges en een bezoek aan het museum werden de aanwezigen meegenomen naar de wereld van farao’s, sfinxen en koninginnen van de Nijl.

Het Oude Egypte blijft boeien. Dat bleek wel uit de grote opkomst tijdens onze collegedag in Leiden. Vanuit het hele land waren geïnteresseerden naar het Rijksmuseum voor Oudheden gekomen om de vier colleges bij te wonen. Na het openingswoord van Annemarie Lavèn, adjunct-hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, nam Huub Pragt het woord. Pragt is Egyptoog en sinds 1989 verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden. In zijn inleidende college sprak hij enthousiast over het Oude, Midden- en Nieuwe Rijk en over de Late Periode, en liet daarbij prachtige foto’s zien.
 

Enkel een mythologisch figuur?


Na een korte koffiepauze begon het tweede college van dr. Ben Haring. Hij is verbonden aan de Universiteit Leiden en specialiseert zich onder andere in het economische aspect van het leven van de farao’s. Hij sprak over alle onderdelen die bij het ambt van de farao kwamen kijken. De farao was de belangrijkste speler in de Egyptische samenleving: niet alleen stond hij aan het hoofd van de staat, maar ook aan het hoofd van de godsdienst. Haring houdt zch bezig met de vraag of de farao slechts een mythologisch of ideologisch figuur was of ook een daadwerkelijke vorst. Daarop gaf Haring tijdens het college een antwoord: per periode verschilde het wat de functies van de farao was, maar over het algemeen kwam het erop neer dat het vooral de priesters en ambtenaren waren die de regeringstaken uitvoerden.


Symboliek


Prof. dr. Maarten Raven begon na de lunchpauze aan zijn college over religie, magie en symboliek. Raven heeft zich gespecialiseerd in de kunst en materiele cultuur van het Nieuwe Rijk en de Late Periode. Symboliek speelde een belangrijke rol in de Egyptische cultuur. Voornamelijk de dodencultus was een grote spil in de ideologische opvattingen van de Egyptenaren.

De laatste spreker van de dag was Tanja van der Zon, projectleider bij het Rijksmuseum van Oudheden en een van de samenstellers van de huidige collectie van ‘Koninginnen van de Nijl’. Zij vertelde over het leven en verschillende functies van de Egyptische koninginnen. Daarbij lichtte ze een aantal koninginnen en hun functies uit, waaronder een van de bekendste: koningin Nefertiti.

Deze bijzondere dag werd afgesloten met een bezoek aan het museum, waar bezoekers echt in de wereld van het Oude Egypte stapten.
 

Ook een collegedag bijwonen?

31 maart organiseert Historisch Nieuwsblad in het Literatuurmuseum in Den Haag een dag over de rijke geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Daar zullen onder andere Frits van Oostrom en Herman Pleij spreken.

Klik hier voor meer informatie en tickets. 


Was u bij de collegedag over het Oude Egypte? Hier vindt u de presentaties terug: