Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten

Revolutie in Zaltbommel, een ooggetuige vertelt

Tentoonstellingen - 23-04-2019 - Zaltbommel
10 Juli t/m 24 Oktober:een compacte expositie over de inname van Zaltbommel Tweede Kerstdag 1794. Uitgangspunt zijn de dagboeknotities van Dominee Kist.
Het is december 1794. De winter is streng. Revolutionaire Franse troepen proberen al een tijdje door te stoten naar de vesting Holland. De rivieren vormen eerst nog een grote barrière totdat ze bevriezen en de Fransen verder kunnen marcheren. Ook Zaltbommel wordt ingenomen. Deze Franse bezetting staat centraal in de tentoonstelling in het Stadskasteel Zaltbommel.
Dominee Kist beschrijft het binnentrekken van de Fransen, daarnaast geeft hij in zijn dagboek een kijkje in zijn leven en dat van de inwoners van het Waalstadje ten tijde van de Franse Revolutie. Deze revolutie had zijn schaduw al ver vooruit geworpen. Een groot aantal koningsgezinden is uit angst voor de guillotine hun land ontvlucht. Zo ook een Franse hofdame en haar dochter. De revolutie trekt over Nederland en hofdame en haar dochter worden gevangen genomen. Op weg naar het zuiden overnachten ze in Zaltbommel na een hachelijke oversteek over de bevroren Waal. Dominee Kist maakt hierover een aantekening in zijn dagboek. Ook vertelt hij over zijn bezoeken in de Bommelerwaard, de oorlogsbewegingen die hij waarneemt als hij vanaf de torens uitkijkt over de omgeving en de dans rond de vrijheidsboom.
Op de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de dominee en het leven in Zaltbommel ten tijde van de Franse bezetting aan de hand van prenten, schilderijen, objecten en kleding. Ook een levensecht nagebouwde guillotine, een fraai vrouwenkostuum en als topstukhet originele dagboek van dominee Kist.
Het boek "Door een Hollandse winter" De predikant, de Hofdame en de Revolutie van 1795 van Caroline Hanken is ook op deze dagboeknotities van de Bommelse dominee Kist gebaseerd
De expositie is op 10 juli door mevrouw Hanken geopend; zij is ook genomineerd voor de longlist van de Libris-geschiedenisprijs.
Locatie: Zaltbommel

Begint op: zaterdag 3 juli 2010
Eindigt op: zondag 24 oktober 2010
Organisator(en): Joke van den Bogaard-Lam

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Joke van den Bogaard-Lam.