• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  NEHA-serie

  Economische serie in Historisch Nieuwsblad

  In de nieuwe editie van Historisch Nieuwsblad (2015/2) leest u het vijfde artikel in een serie economische artikelen, in samenwerking met het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) in Amsterdam. Het NEHA is in 1914 opgericht om de economische geschiedschrijving te stimuleren. Inmiddels beheert het een van de grootste bibliotheken ter wereld op economisch gebied. Hieronder vindt u de artikelen die eerder in deze serie verschenen.

  Amerika verloren, rampspoed geborenHistorisch Nieuwsblad 2014/2
  ‘Mijn God, alles is voorbij,’ stamelde de Britse premier Lord North toen het nieuws over de pijnlijke nederlaag in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog hem bereikte. Het verlies van de kolonie veroorzaakte grote angst bij veel Britten. Toch  hadden zij het de Amerikaanse opstandigheid grotendeels aan zichzelf te danken.

  Lees verder >>

  De eerste bankencrisisHistorisch Nieuwsblad 2014/4
  In het voorjaar van 1924 dreigde de Rotterdamsche Bankvereeniging aan wanbeleid ten onder te gaan. Met tegenzin schoten de regering en de Nederlandsche Bank te hulp. Zij konden niet anders: als de bank zou omvallen, zouden honderden bedrijven worden meegesleurd.

  Lees verder >>

  Gouden HandelHistorisch Nieuwsblad 2014/12
  Het Nederlandse succes in de Gouden Eeuw was voor een belangrijk deel te danken aan inventieve scheepsbouwers. Zij ontwikkelden schepen die goedkoop bulkgoederen konden vervoeren. De handel met deze ‘fluiten’ op het Oostzee-gebied leverde grote winsten op.

  Lees verder >>

  Het old boys network van de WisselbankHistorisch Nieuwsblad 2015/1
  Ooit was de Amsterdamse Wisselbank een baken van stabiliteit dat internationale handel mogelijk maakte. Maar toen begonnen de commissarissen onderhands onverantwoorde leningen te verstrekken en het ene gat te vullen met het andere. Toen de bank aan de rand van de afgrond stond, moesten tegenstribbelende burgers bijspringen.

  Lees verder >>