• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Naar het hof van de shogun

  In 1600 meren 24 scheepslieden uit de Nederlanden aan op de rede van Nagasaki. Dat is het begin van een lange periode van handelscontacten tussen Japan en de Republiek. Bekijk een beeldessay uit Historisch Nieuwsblad en reis met ons mee naar Japan.

  Ga mee naar Japan

  Historisch Nieuwsblad organiseert in mei voor de derde keer een reis naar Japan, waarbij u in de voetsporen treedt van de VOC en naar het hof van de shogun afreist.
  Kijk voor het dagprogramma, praktische informatie en prijsinformatie op de site van onze reispartner Labrys.

  Contact met het keizerrijk

  Een Nederlands schip nadert Deshima, een kunstmatig halfrond eiland in de baai van Nagasaki, waar de Vereenigde Oostindische Compagnie een handelspost heeft met dertig huizen. De Nederlanders mogen daar wonen en handeldrijven zolang ze de rest van Japan met rust laten en hun contacten beperken tot tolken en prostituees.
  Afbeelding Rijksmuseum Amsterdam

  Opperbevelhebber

  In naam is Japan een keizerrijk maar in de tijd van de VOC ligt de werkelijke macht bij de shogun, de legerleider die het land vanuit Edo regeert. Als de eerste Nederlanders in Japan arriveren, is de macht in handen van Tokugawa Ieyashu (1534-1616). William Adams, een van de opvarenden van De Liefde, wordt een belangrijke adviseur van deze shogun.
  Afbeelding HH/Bridgeman Images

  Concurrenten

  Decennia voor de eerste Nederlanders in Japan aankwamen, dreven Portugezen al handel met het land, zoals deze zeelui die een lading aan land brengen. Onder meer vanwege aanhoudende pogingen Japanners te bekeren werden ze het land uitgezet. Nederlanders wisten hun plaats in te nemen. Detail van een kamerscherm, 1594-1618.
  Afbeelding HH/Bridgeman Images

  Ritueel

  Tijdens het shogunaat leeft de keizer in een gouden kooi in Kyoto. Daar ontvangt hij wel buitenlandse gasten, zoals deze Nederlanders. Illustratie uit 1670 door Arnoldus Montanus.
  Afbeelding HH/Bridgeman Images

  Goud

  Als Nederlandse schepen naar Japan varen, liggen in de ruimen Bengaalse zijde, Hollands laken, Indische specerijen, huiden uit Siam en curiositeiten. Die verkopen de handelaren voor zilver, goud en koper. Japanse prent van een VOC-schip.
  Afbeelding HH/Bridgeman Images

  Inspectie

  De goederen uit Nederlandse schepen worden bij aankomst strikt gecontroleerd en gewogen in handelskantoren. Aquarel door Ishizaki Yushi.
  Afbeelding RMN/Bibliothèque nationale de France, Parijs

  Flirt

  Hoewel de Nederlanders van 1641 bij de gewone Japanner vandaan worden gehouden, mogen ze wel contact onderhouden met geisha’s. De hier afgebeelde handelaren werken vermoedelijk voor de VOC.
  Afbeelding HH/Bridgeman Images

  Attractie

  Voor Japanners zijn de Nederlandse bezoekers een exotische bezienswaardigheid. Ze noemen hen ‘Rode barbaren’ en vergapen zich aan hun cultuur. Ze zien de Nederlanders graag zingen, acteren of muziek maken.
  Afbeelding HH/Bridgeman Images

  Ontgrendeld

  Een Nederlander en een Duitser tekenen een contract in de handelspost Yokogawa, nadat Japan in 1859 een einde heeft gemaakt aan het zelfgekozen isolement. Het Nederlandse monopolie op de handel met Japan is ten einde. Nieuwe handelsnetwerken en havens komen op, waarvan Yokogawa er een is. Japanse houtsnede uit 1861.
  Afbeelding HH/Everett Collection

  Geïsoleerd

  Bij Nagasaki ligt een schiereiland. Als er in 1634 een kanaal wordt gegraven, wordt de verbinding met de stad verbroken. Zo ontstaat Deshima, dat een uitmuntende woonplaats blijkt voor Europeanen: dichtbij de haven, zodat handel mogelijk is, maar ook afgezonderd, zodat de bewoners zich niet met Japan kunnen bemoeien.
  Afbeelding HH/Bridgeman Images/KB
   

  Met eigen ogen zien?

  Historisch Nieuwsblad organiseert in mei voor de derde keer een bijzondere reis naar het hof van de shogun in Japan.
  Kijk voor het dagprogramma, praktische informatie en prijsinformatie op de site van onze reispartner Labrys.