• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Militaire voorouders te raadplegen op WieWasWie

  Bronnen door Eric Hennekam

  Een samenwerking tussen het particuliere initiatief Zoekakten.nl, de Amerikaanse organisatie FamilySearch en het Centraal Bureau voor Genealogie zorgt ervoor dat een deel van de militaire stamboeken van het Nationaal Archief vanaf vandaag via WieWasWie.nl te doorzoeken en te raadplegen zijn [ Zet optie Zoeken In op Militairen]. WieWasWie slaat daarmee een bredere weg in: van toegang op datasets van uitsluitend deelnemende erfgoedinstellingen naar aggregator van persoonshistorische data uit allerhande bronnen. Ook de toevoeging van de eerste militaire bronnen vanuit het platform Militieregisters.nl is daar een voorbeeld van.
   
  Uiterlijk van je voorvaderen
  Zowel stamboeken als militieregisters zijn een interessante bron voor voorouderonderzoek omdat ze een beschrijving van het uiterlijk van de mannen geven. Dit ‘signalement’ geeft bijvoorbeeld de kleur van de ogen, haar en wenkbrauwen, de vorm van de neus, mond en kin en eventuele andere kenmerken zoals littekens. Bij een gebrek aan foto’s en portretten kun je met de militaire bronnen toch een beeld vormen van hoe je voorvaderen eruitzagen!
   
  Stamboeken op WieWasWie
  De militaire stamboeken op WieWasWie bevatten de gegevens van dienstplichtigen en beroepsmilitairen vanaf 1813 tot 1830. De originele stamboeken die bij het Nationaal Archief liggen zijn door FamilySearch gefilmd en online gezet. Particuliere initiatieven zorgden voor indexen die op de website genver.nl en later zoekakten.nl doorzoekbaar zijn gemaakt. WieWasWie combineert nu de indexen van zoekakten.nl met de bijbehorende scans op familysearch.nl.
   
  Van de stamboeken 1813-1830 is nu ongeveer de helft geïndexeerd, goed voor zo’n 258.000 namen. Meehelpen kan via zoekakten.nl: de nieuwe indexen worden aan WieWasWie.nl toegevoegd.
   
  Militieregisters op WieWasWie
  Op het platform militieregisters.nl zijn dankzij de inzet van vrijwilligers militieregisters uit heel Nederland over de periode 1813-1940 online te doorzoeken en te raadplegen. WieWasWie biedt sinds kort een extra toegang op een deel van de Noord-Hollandse militieregisters aldaar. Meer volgt binnenkort.
  [bron WieWasWie 8 okt 2014]


  Afbeelding: voorbeeld informatie in het  stamboek van 1825 Algemeen Depot der Landmacht no 33 – 1826.
  Naam van de militair, namen van zijn ouders, woonplaats, signalement, wanneer bij korps gekomen, hoe lang in dienst, bevorderinge, gedane veldtochten, uit dienst etc.