• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Marita en Alma Mathijsen

  Strijd tussen de seksen

  Essay, 15.45-16.45

  Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019: Niet schrikken mama. In deze briefwisseling tussen dochter en moeder onderzoeken zij de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis én in het heden.
   
  Vrouwen hebben veel meer mogelijkheden dan vroeger. Maar hoe wordt die vooruitgang daadwerkelijk ervaren? Zijn vrouwen zelfverzekerder geworden dan vroeger? Zijn ze vrijer, gelukkiger, minder bang? En wat hebben al deze veranderingen eigenlijk betekend voor mannen? Alma en Marita Mathijsen schrijven elkaar over de zij/hij-kwestie. Daarbij neemt Alma, die ondanks alles nog veel ongelijkheid ziet, soms standpunten in die voor haar moeder al te radicaal zijn. Marita laat haar dochter zien hoe vrouwen in het verleden voor hun gelijkwaardigheid zijn opgekomen. Marita en Alma Mathijsen gaan in gesprek over dit thema op het Geschiedenis Festival.

  Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde en publiceerde boeken over onder meer Jacob van Lennep en Nederlandse literatuur ten tijde van de Romantiek. Haar dochter Alma Mathijsen is schrijfster.

  Het gesprek is onder leiding van Anne Burgers, namens de Maand van de Geschiedenis.