• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2021

  Lyrisch, betoverend en gruwelijk

  De lessen van Dante

  Door: Rob Hartmans

  Tot 1800 gold het werk van Dante als ‘barbaars’ en ‘onfatsoenlijk’. Pas daarna kwam de erkenning van zijn genialiteit. Inmiddels behoort hij tot de canon van de wereldliteratuur.

  Homerus, Vergilius, Shakespeare, Goethe, Tolstoi, Proust en T.S. Eliot – ze zijn letterkundige Himalaya-toppen, schrijvers die niet alleen een immense invloed op de literatuur hebben gehad, maar ook op onze kijk op de mens en de wereld. Dante Alighieri (1265-1321) hoort eveneens in deze rij. In zijn tijd was hij al snel populair; Toscaanse arbeiders kenden vaak hele canto’s van zijn Divina commedia uit het hoofd. Toch zou het lang duren voordat dit ruim 14.000 regels tellende gedicht werd gezien als een van de allergrootste literaire werken uit de geschiedenis. Terwijl Giovanni Boccaccio laaiend enthousiast was en in 1355 de eerste biografie van Dante schreef, haalde Francesco Petrarca in dezelfde tijd zijn neus op voor het werk van een man ‘die luidkeels geprezen en bewonderd wordt door wolkammers, herbergiers en oproerkraaiers, wier loftuitingen bijna als scheldwoorden klinken’.

  Tot pakweg 1800 werd Dantes hoofdwerk overwegend gezien als een ‘barbaars’ en ‘onfatsoenlijk’ werk, dat bovendien was geschreven in een wirwar van stijlen. Voltaire vond De goddelijke komedie volstrekt onleesbaar en Goethe klaagde over de ‘weerzinwekkende, vaak afschuwelijke grofheid’ van het reusachtige gedicht. Tijdens de Romantiek was er duidelijk sprake van een kentering. In die tijd   werden de Middeleeuwen verheerlijkt, terwijl de Renaissance werd afgedaan als een veel te gekunstelde periode. Bovendien paste Dante goed in de genieëncultus die toen ontstond.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen