• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 4/2021

  Lyrisch, betoverend en gruwelijk

  De lessen van Dante

  Door: Rob Hartmans

  Tot 1800 gold het werk van Dante als ‘barbaars’ en ‘onfatsoenlijk’. Pas daarna kwam de erkenning van zijn genialiteit. Inmiddels behoort hij tot de canon van de wereldliteratuur.

   

  Homerus, Vergilius, Shakespeare, Goethe, Tolstoi, Proust en T.S. Eliot – ze zijn letterkundige Himalaya-toppen, schrijvers die niet alleen een immense invloed op de literatuur hebben gehad, maar ook op onze kijk op de mens en de wereld. Dante Alighieri (1265-1321) hoort eveneens in deze rij. In zijn tijd was hij al snel populair; Toscaanse arbeiders kenden vaak hele canto’s van zijn Divina commedia uit het hoofd. Toch zou het lang duren voordat dit ruim 14.000 regels tellende gedicht werd gezien als een van de allergrootste literaire werken uit de geschiedenis. Terwijl Giovanni Boccaccio laaiend enthousiast was en in 1355 de eerste biografie van Dante schreef, haalde Francesco Petrarca in dezelfde tijd zijn neus op voor het werk van een man ‘die luidkeels geprezen en bewonderd wordt door wolkammers, herbergiers en oproerkraaiers, wier loftuitingen bijna als scheldwoorden klinken’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen