• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Links september 2015

  Algemene Rekenkamer


  Ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan compileerde de Algemene Rekenkamer een video over de geschiedenis van de rekenkamer in Nederland. 

  Bekijk het filmpje hier:


  Ook maakte de Algemene Rekenkamer een vijftal posters ter ere van haar 200-jarig jubileum. Hierop zijn de overheidsfinanciën in woord en beeld te zien. 
   

  Willem I


  Benieuwd wie door de eeuwen heen Militaire Willems-Ordes ontvingen? Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zette een databank op voor dapperheidsonderscheidingen. 

   

  Filips II


  In de zestiende eeuw was briefgeheim een illusie. Vooral de brieven van de machtige Filips II waren zeer interessant voor de internationale politiek. 

   

  Van Dale


  Jubileumboeksamensteller Wim Daniëls zei in een interview met Historisch Nieuwsblad dat de Dikke Van Dale vroeger vol met rommel zat. 

   

  DDR-spion


  Willy Brandts indrukwekkende knieval bij het monument voor het Joodse getto in Warschau is hier te zien:  Bekijk de Duitstalige documentaire Der Kanzlerspion – Das Doppelleben des Günter Guillaume (2014) van Geschichte im Ersten hier:  Lees hier een korte biografie van Willy ‘Herr Bondsrepubliek’ Brandt van de hand van journalist Antoine Verbij. 


  Gouden Jaren


  Om de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog te coördineren werd in 1945 het Centraal Planbureau opgericht. Lees meer over het CPB en zijn eerste directeur Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen.

   

  Boeken


  Maarten Rood interviewde Oleg Chlevnjoek over Stalin. De biografie en vroeg hem hoe Stalin in staat was zoveel macht zich toe te trekken. Lees het artikel hier.