• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Links februari 2015

  Bij ‘Bommen op Irak’

  In Historisch Nieuwsblad 11 (2014) verscheen een uitgebreid portret van Gandhi, die het Indiase verzet tegen het Britse bestuur leidde. ‘Mahatma Gandhi: Goeroe met een dubbele boodschap’.

  Meer weten over de opstand van de Arabieren tegen de Europese machthebbers? In 2012 schreef Martijn Blekendaal ‘De eerste Arabische lente’, over de Arabische revolutie precies honderd jaar eerder.

   

  Bij ‘Afrekening met Jan Salie’

  Dit artikel is het vijfde uit een reek economische artikelen in samenwerking met het Nederlandsch Economisch-Historisch Instituut (NEHA) in Amsterdam. Ga voor eerdere artikelen uit deze reeks naar historischnieuwsblad.nl/NEHA.

  De Nederlandse Samuel Victors bezocht in maart 1851 de Eerste Wereldtentoonstelling in het Hyde Park. Hij beschreef zijn bezoek in zijn reisverslag: ‘Het is alles ijzer en glas, bomen zijn er zelfs in betimmert’. Zijn verslag werd door het Groninger Archief gedigitaliseerd en hier en daar van toelichting voorzien. 

  Geïnspireerd door de Great Exhibition richtte Samuel Sarphati de Vereeniging voor Volksvlijt op. De Amsterdamse grachtengordel was in die tijd nog steeds prachtig, maar veel buurten waren vervuld van stank en vuil. Sarphati stak al zijn energie in verbetering van de stad. Lees meer over de idealistische arts-ondernemer

  Volgens Maarten van Rossem is de uitvinding van de stoommachine de belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen tienduizend jaar. De uitvinding ervan ‘zat in de lucht’, schrijft hij in zijn column.

  Benieuwd hoe de Eerste Wereldtentoonstelling er ongeveer uitgezien heet? De British Library verzamelde afbeeldingen van de Great Exhibition

   

  Bij ‘Onschuldig in het gevang’

  Het artikel ‘Romantisch liberaal‘ schetst een beeld van de dichter annex politicus annex strafpleiter Troelstra.

  Troelstra bemoeide zich actief met de zaak-Hogerhuis en bracht de kwestie ter sprake in het parlement. Lees de verslagen van de Kamerdebatten hier

  Eerder verscheen in Historisch Nieuwsblad het stuk ‘Fotograferen met woorden’, over de Fransman Emile Zola.  

   

  Bij de column van Annejet van der Zijl