• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  LEZING

  Lodewijk XIV en Oranje

  Lodewijk en Willem konden elkaar niet luchten. Europa heeft het geweten.

  Lodewijk XIV van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, droomde ervan de machtigste vorst van zijn tijd te worden. Hij stuitte echter op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje. Lodewijk was een aantrekkelijke verschijning. Willem had een bochel en was berucht om zijn nukkigheid. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een landje dat tienmaal zo klein was.

  In zijn binnenkort te verschijnen Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa beschrijft Luc Panhuysen hoe tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een rivaliteit ontstond die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed.

  In zijn lezing op het Geschiedenis Festival zal Panhuysen hun gevecht plaatsen tegen de achtergrond van het opkomende absolutisme, maar ook van de belangrijke stappen die werden gezet in het inperken van koninklijke macht. Willem III en Lodewijk XIV verschilden in veel opzichten, maar niet in hun autoritaire karakter. Toch zouden de Zonnekoning en de prins uit de Hollandse polder uitgroeien tot de vertegenwoordigers van de uitersten van het staatkundige spectrum. In de veertig jaar die hun strijd duurde, werden de kiemen gelegd voor de parlementaire democratie en de Franse Revolutie.
  Lees hier meer over Luc Panhuysen.