• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  LEZING

  Steeds beter?

  Vier keer zo rijk als 50 jaar geleden, maar niet vier keer zo gelukkig.

  Ons inkomen is vier keer zo hoog als een halve eeuw geleden, maar we zijn niet vier keer zo gelukkig. (Zoals we gemiddeld ook maar een paar centimeter in de hoogte zijn gegroeid en – gelukkig – niet vier keer zo lang zijn geworden.) Mensen wennen nu eenmaal gemakkelijker aan fijne dan aan nare dingen. Het steeds maar beter krijgen? De verrassing is er van af. Sterker nog: de na de oorlog geboren generatie denkt dat economische groei een geboorterecht is en dat het de normale loop van de geschiedenis is dat kinderen het beter krijgen dan hun ouders.

  ‘Ik heb mijn moeder nooit zo opgewonden gezien als de dag dat bij ons thuis een ijskast werd afgeleverd,’ vertelde een mevrouw mij. Een andere zei: ‘Mijn grootouders durfden het eerste halfjaar hun AOW niet uit te geven. Ze konden niet geloven dat dat geld van hen was.’ Die tijd is voorbij; we zijn gewend geraakt aan koelkasten, AOW en nog veel meer. Door terug te blikken op de tijd dat de vanzelfsprekendheden van nu nog nieuw en opwindend waren besef je pas wat voor geluksvogels wij zijn.

  Annegreet van Bergen gooide hoge ogen met haar bestseller Gouden jaren (2014), waarin ze aantoont hoe het dagelijks leven sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog onherkenbaar is veranderd. Lees meer over Annegreet van Bergen.