• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  vrijdag 18 juli 2014

  LEZERSFORUM: ‘De Kruistochten waren de jihad van de Middeleeuwen’

  ‘Ze moeten godsdiensten net als tabak van een waarschuwing voorzien’

  Exact evenveel respondenten zijn het zowel eens als oneens met de stelling dat de Kruistochten de jihad waren van de Middeleeuwen. ‘Bij beide overheerst de drang om anderen uit te moorden’, vergelijkt Bernhard van der Ven. Iets in die strekking schrijft ook M. Celie: ‘Het zijn heilige oorlogen, bedoeld tegen andere godsdiensten.’ ‘De parallellen zijn overduidelijk, evenals de gevolgen voor de slachtoffers’, vindt Jelle Visser.

  De overeenkomst wordt vooral gevonden in religieus fundamentalisme. ‘Mensen laten zich opzwepen door godsdienstfanatici, begaan ongelooflijke wreedheden met de hemelse zekerheid als verschiet. Net als tabak zouden ze godsdienst van een waarschuwing moeten voorzien’, reageert R. Mulder. ‘Veel verschil is er niet’, meent ook J. Clemens.   Niet iedereen vindt dat de jihad de moderne variant is van de middeleeuwse Kruistochten. Frans Borghans: ‘De Kruistochten waren bedoeld om christelijke gebieden terug te winnen, terwijl de jihad over het onderwerpen van de hele wereld gaat.’ Dat schrijft ook H. Hermsen. ‘De Kruistochten draaiden om de bevrijding van het Heilige Land. Bij de jihad gaat het om het met geweld verspreiden van de islam.’
   
  Sommige respondenten zien de verschillen ook in andere aspecten. ‘De Kruistochten hadden geen fundament in een heilig boek’, merkt Martien Diepenbroek op. En Niels Zwikker ziet een historische vergelijking sowieso niet zitten: ‘Tijden zijn niet te vergelijken.’

  Opmerkelijk:
  ‘De christenen waren destijds onwetend, maar de moslims van nu zouden beter moeten weten’
   - Jos Schmitz 

  EENS 44 %
  ONEENS 44 %
  GEEN MENING 12 %

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen