• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Leve de stad!

  Week lang programma's over architectuur, stedenbouw en stadsleven

  Iedereen een aanlegsteiger. Dat was eind jaren tachtig het idee achter het bouwproject Blauwestad in Groningen. Rondom een kunstmatig meer moesten 1400 woningen verrijzen, waar vermogende westerlingen rust en ruimte konden vinden. Maar het liep allemaal anders, zo valt half april te zien in een aflevering van Andere Tijden.


  De uitzending is gemaakt in het kader van de themaweek ‘Leve de stad’, waarmee de VPRO voor de tweede keer uitpakt rond de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Vanaf 16 april staan vrijwel alle programma’s van de omroep ruim een week lang in het teken van architectuur, stedenbouw en het stadsleven. Speciale aandacht is er voor mensen die zelf hun stad vormgeven en de leefbaarheid proberen te verbeteren.

  ‘De stad heeft nog vaak een negatieve connotatie,’ zegt projectleider Wim Schepens. ‘Drugs, criminaliteit, vervuiling, noem maar op. Maar de stad is wél de motor van de meeste economische, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen. De ecologische voetafdruk is er geringer dan op het platteland, omdat stadsbewoners alles binnen handbereik hebben. Zelfs van sloppenwijken zien we nu in dat ze helemaal niet zo slecht functioneren. De mensen die er leven hebben het zwaar, maar hun kinderen stromen vaak door naar de middenklasse. Daarom vinden we het tijd voor een herwaardering, en focussen we vooral op de kansen die de stad biedt. Daarmee sluiten we ook aan bij het thema van Biënnale: “Making City”.’

  Kenmerkend voor hedendaagse stadsbewoners is dat ze, al dan niet samen met de overheid, zelf het heft in handen nemen, stelt Michal Citroen van OVT. Het populaire radioprogramma zendt op 22 april twee uur lang live uit met publiek vanuit Theater Walhalla in het Rotterdamse Katendrecht. Deze voormalige achterbuurt is de laatste jaren veranderd in een van de veiligste buurten van Rotterdam.

  ‘Vroeger kwam je daar als Rotterdammer hooguit voor de goede Chinese restaurants,’ zegt Citroen. ‘Het was een eilandje op zich, met veel verpaupering, criminaliteit en prostitutie. Tegenwoordig hoort het weer helemaal bij het nieuwe Rotterdam.’ Symbool van het nieuwe elan is de SS Rotterdam, het oude vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn dat er aan de kade ligt.

  Dat de VPRO zo fors inzet rond de Architectuur Biënnale mag geen verrassing heten. Voor de omroep zijn ruimtelijke ordening en stadsproblematiek de laatste jaren een speerpunt geworden. Het thema ‘stad’ wordt tegenwoordig structureel belicht in programma’s als Tegenlicht, De Slag om Nederland, Nederland van Boven en Metropolis. Maar tijdens de themaweek doen ook minder voor de hand liggende programma’s als Vrije geluiden en Boeken mee.

  Het zijn overigens niet alleen hosannaverhalen die op de rol staan, zo blijkt uit de uitzending van Andere Tijden. Het Blauwestad-project dreigt namelijk op een fiasco uit te lopen. Van de 1400 geplande kavels zijn er anno 2012 pas 150 verkocht.

  Researcher Rob Bruins Slot: ‘Blauwestad is door zijn omvang niet echt een stad. Maar je kunt het wel beschouwen als een stedelijke oplossing. Het idee was om stadsbewoners uit het westen naar het leeglopende Groningse platteland te lokken. Dan zouden de bedrijvigheid en de banen vanzelf volgen. Achteraf kun je je afvragen of men in dit geval de kracht van de stad niet heeft overschat.’ (HC)

  Kijk voor info en oude stadsbeelden op geschiedenis24.nl/levedestad.