• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Krantenarchieven Nederlands-Indië en Indonesie

  Bronnen door Eric Hennekam


  Het project Indonesian Newspapers 1940 – 1946 van het NIOD loopt al enige tijd. Het is een beetje onduidelijk wat de status van dit project is. Want bij de start van het project werd aangegeven dat de Indonesische (Nederlands-Indië) kranten van 1930-1940 en 1945-1950 zouden worden gedigitaliseerd. Op de site is niet precies terug vinden over welke periode er nu gezocht kan worden in deze krantenarchieven.  Bij enkele zoekopdrachten die werden uitgevoerd kwam ik kranten tegen over de periode 1939 – 1949. 

  Door de optie Uitgebreid Zoeken te kiezen komt er een overzicht met titels van kranten die online staan. Helemaal onderin bij deze optie (scrollen) datum search een keuze mogelijkheid. Deze zoekoptie (zie afbeelding) brengt je wel een beetje in verwarring, want hij loopt van 1900 tot 2006:
  In Delpher zijn de Nederlandse kranten uit voormalig Nederlands-Indië ook full-text te raadplegen. Hier gaat het om kranten geschreven in het Maleis [Bahasa Indonesia].  Menikmati wel even van de grote hoeveelheid (verbasterde) Nederlandse woorden. 

  Meer online krantenarchieven uit die regio zijn te vinden via de Archiefzoeker. Gebruik zoekterm kranten in combinatie met een land. Voor Nederlandse kranten is op titel zoeken mogelijk.