• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  koloniaal verleden van Atjeh

  Atjeh

  Atjeh wordt nog altijd getekend door de vergeten koloniale oorlog.

  Anton Stolwijk zal tijdens het Geschiedenis Festival het publiek meenemen naar het historische én het hedendaagse Atjeh, een gebied dat nog altijd getekend blijkt door een in Nederland grotendeels vergeten koloniale oorlog.

  Zijn boek gaat over de Atjeh-oorlog, een van de grootste, bloedigste conflicten uit de Nederlandse geschiedenis, die bijna 70 jaar duurde (1873-1942) en naar schatting 100.000 slachtoffers eiste. In Nederland is de strijd voor het merendeel vergeten, maar in Atjeh heeft ze een onuitwisbare indruk achtergelaten. Streken raakten ontvolkt, families werden verscheurd, sociale structuren veranderden.

  De schrijver Anton Stolwijk bracht anderhalf jaar in Atjeh door, op zoek naar sporen van de oorlog. Tijdens zijn lezing neemt hij het publiek mee naar het Atjeh van toen en nu. Wat gebeurde er tijdens de Atjeh-oorlog, en wat kunnen Atjehers zich er nog van herinneren? De lezing zal worden ondersteund met prachtige foto’s van documentair fotograaf Nicole Segers.  Lees hier meer over Anton Stolwijk.