• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Klem tussen Hitler en Stalin

  Het oorlogsleed van Oekraïne

  Door: Marc Jansen

  Oekraïne behoort tot de landen die het meest hebben geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Eerst vielen de Duitsers er binnen, later werd het heroverd door de Sovjets. Zowel Hitler als Stalin richtte er verschrikkingen aan. ‘Onze taak is Oekraïne alles af te nemen.’

  Op 17 september 1939 viel het Sovjetleger Polen in het oosten aan. De inval vloeide voort uit het niet-aanvalsverdrag dat Jozef Stalin een maand eerder had gesloten met Adolf Hitler. Een geheim protocol gaf de Sovjet-Unie de vrije hand in het toenmalige oosten van Polen (tegenwoordig het westen van Oekraïne en Belarus), de Baltische landen en Bessarabië (ongeveer het huidige Moldavië). In ruil daarvoor mocht Hitler het westen van Polen bezetten, wat hij twee weken voor de Sovjetinvasie ook deed.

  Officieel heette het dat het Rode Leger in Oost-Polen de Russische ‘bloedbroeders’ – de Oekraïners en Wit-Russen – ‘bescherming’ kwam bieden. Een deel van de 4 à 5 miljoen Polen die er ook woonden, werd gedeporteerd of zelfs vermoord. In Brest vond een gezamenlijke militaire parade van Duitse en Sovjettroepen plaats.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen