Contact | Adverteren | Vacatures | Login | Klantenservice

Topsector: kinine

maandag 21 december 2015

Nederland ontwikkelde zich tussen 1850 en 1950 tot de spin in het web van de internationale handel in kinine, een middel tegen malaria.

Dat was te danken aan vasthoudende samenwerking tussen wetenschappers in hun laboratorium, ondernemers op kinaboom-plantages in Nederlands-Indiëen koloniale bestuurders. Publiek-private samenwerking avant la lettre: onderzoekers, zakenlui en ambtenaren stonden samen aan de basis van het ʻGouden Nederlandse Alkaloïdetijdperk’, zoals historicus Arjo Roersch van der Hoogte het noemt. Kinine hoort bij de chemische familie van alkaloïden, waaronder meer geneesmiddelen vallen.

Tot ver in de negentiende eeuw liep de Britse kinine-industrie mijlenver voor op de Nederlandse. Maar de Britten concentreerden zich op grootschalige productie, terwijl Nederlandse laboratoria zich stortten op kinine vanbetere kwaliteit. Daardoor maakten ze een inhaalslag.

Ook Duitsland had aanvankelijk een flinke voorsprong. Maar Nederland had het voordeel van de Indische kolonie, waar kinabomen konden groeien. Bovendien raakte de Duitse kinine-industrie tijdens WO1 geïsoleerd, terwijl neutraal Nederland kon blijven handelen. Zo bracht een samenspel van politieke, wetenschappelijke en economische factoren Nederland aan de leiding van deze innovatieve sector.
 
Arjo Roersch Van Der Hoogte (Universiteit Utrecht) schreef het proefschrift Colonial Agro-Industrialism. Science, Industry and the State in the Dutch Golden Alkaloid Age, 1850-1950.
Lees het proefschrift hier.

Gouden Eeuw

Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

VOC

Middeleeuwen

Meld u aan en ontvang wekelijks de gratis nieuwsbrief, vol historische artikelen, nieuws en aanbiedingen.