• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken

  Joods verzet in de Tweede Wereldoorlog

  'Ik had direct het gevoel dat ik iets moest doen'

  Welke rol speelden Joden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog? En wat is waar van het cliché dat Joden weinig verzet pleegden? Deze vragen kwamen aan bod tijdens de derde bijeenkomst van Helden en Schurken, een serie die Historisch Nieuwsblad organiseert met het Verzetsmuseum, het NIOD en NPO Geschiedenis. Gespreksleider Clairy Polak sprak met verzetsstrijders Max Léons, Philip Rümke en Salvador Bloemgarten over het Joods verzet. ‘In het verzet werd niet gevraagd of je Jood was, je zat in het verzet.’

  Door: Marjanne Romkes-Foppen

  De Joodse Salvador Bloemgarten beaamt dat er een cliché bestaat over gebrekkige Joodse deelname aan het verzet. Zelf organiseerde hij op het Vossius Gymnasium een staking tegen het ontslag van Joodse docenten. Zelf overleefde Bloemgarten de oorlog als onderduiker.

  Volgens Bloemgarten is weinig bekend van het Joods verzet, omdat er geen behoefte was onder Joden om zichzelf op de borst te kloppen. Een vrouw uit het publiek verklaart dat Joden zich met name in de socialistische zuil bevonden en zodoende onder die noemer in het verzet belandden.

  Als onderdeel van de organisatie van Johannes Post redde Max Léons honderden Joden van deportatie

  Ook Max Léons verzweeg in verzetskringen bewust zijn Joodse achtergrond. Hij kwam in 1943 terecht in een Drents onderduikgezin. Léons deed zich voor als christelijk-gereformeerd en was onder de schuilnaam Nico actief binnen de onderduikhulp. Als onderdeel van de organisatie van Johannes Post redde hij honderden Joden van deportatie.

  ‘Je bracht onderduikers naar mensen van wie je wist dat ze goed waren. Dan zei ik: probeer het nou eens. Bevalt het niet, dan nemen we ze terug. Maar we kwamen niet terug. Intussen was de verhouding zo gegroeid dat ze niet meer van de onderduikers af wilden.’

  Zionistische Palestina-pioniers

  Hoe kwamen deze drie mannen in het verzet terecht? Rümke, zelf niet Joods, zat op de school van onderwijsvernieuwer Kees Boeke. ‘Daar werd een groep opgericht met Joop Westerweel. Ik was zeer gehecht aan hem en zo kwam ik in de geweldloze gemengde groep’.

  De  Westerweelgroep zocht onderduikadressen voor uit Duitsland gevluchte zionistische Palestina-pioniers. ‘Die mensen kenden niemand en moesten geholpen worden’.

  Bloemgarten wilde net als zijn broer in het verzet gaan. Zijn oudere broer werd gefusilleerd vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. ‘Er was een groep Joden die opriep tot verzet. Ze waren niet voorzichtig, het waren avonturiers. Ze hadden nog niet door hoe vernuftig de Duitsers waren.’

  Gewapend en geweldloos verzet

  Léons: ‘Ik had direct het gevoel dat ik iets moest doen, thuis al.’ Na omzwervingen in Drenthe kwam hij in contact met een verzetsman. Volgens Léons bestond de grens tussen gewapend en geweldloos verzet niet, gewelddadige overvallen kwamen volgens hem voort uit de behoefte aan bonkaarten voor onderduikers.

  Uit het publiek komt de vraag of het beeld dat Chris van der Heijden schetst van een kleine minderheid verzetsstrijders klopt. Léons vindt van wel. Volgens hem bleef de overgrote meerderheid van Nederlanders passief.

  Bloemgarten is het niet met hem eens: ‘Het gaat niet om het absolute aantal. Het aantal fulltime verzetsstrijders is beperkt, maar veel meer mensen waren anti-Duits en maakten het verzet mogelijk.’