• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  INTERVIEW: Lodewijk Wagenaar over zijn liefde voor Sri Lanka

  'De Nederlandse periode wordt gezien als de "goede" koloniale tijd'

  Lodewijk Wagenaar gaat als reisleider mee met de door Historisch Nieuwsblad en Historizon georganiseerde reis naar Sri Lanka. Historisch Nieuwsblad sprak met de Sri Lanka-kenner over het eiland, het VOC-erfgoed en de reis. 

  Door: Marline Lemke
   

  Waar komt uw interesse voor Sri Lanka vandaan?
  ‘In de jaren tachtig ging ik als conservator van het Amsterdam Museum naar Sri Lanka om te helpen met het oprichten van een museum over het VOC-erfgoed. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar vond het wel spannend. Die eerste keer op het eiland ben ik gaan rondreizen en heb ik mij verdiept in het koloniale verleden. Ik wilde over alles en iedereen meer weten. Toen ik weer thuiskwam had Sri Lanka mij opgezogen. Nadien werd ik als een kenner beschouwd en steeds weer gevraagd door allerlei instanties om over het eiland te vertellen. Geweldig natuurlijk! Uiteindelijk ben ik gepromoveerd op een onderzoek over de periode voorafgaand aan de opstand tegen de Nederlanders in 1760.’
   

  ‘Zo geweldig waren de Nederlanders niet. Ze kwamen slechts voor de kaneel en de olifanten’

  Hoe gaat Sri Lanka om met het koloniale verleden?
  ‘De Nederlandse periode wordt gezien als de “goede” koloniale tijd en die “Dutch Period” wordt commercieel voor allerlei zaken ingezet. Zo worden bijvoorbeeld oude Nederlandse gebouwen omgebouwd tot moderne winkelcentra. Eigenlijk is dit vreemd, want zo geweldig waren de Nederlanders niet. Ze kwamen voor de kaneel en de olifanten en interesseerden zich helemaal niet voor de lokale bevolking. Maar omdat de Portugezen en de Engelsen minder lang geleden op het eiland waren, wordt er met een soort nostalgie teruggedacht aan de “goede oude” Nederlandse periode. De Nederlanders komen er op die manier mooi vanaf.’

  Naar welk onderdeel van de reis kijkt u het meeste uit?
  ‘Deze reis gaat naar het noorden van Sri Lanka, naar plekken die veel minder toeristisch zijn dan de boeddhistische westkust. Het noorden loopt achter op de rest van het eiland, maar dat brengt veel voordelen met zich mee: het is origineel en rustig. Ik kijk het meest uit naar de stad Jaffna. Het is bijzonder dat wij daarheen kunnen, omdat er tot 2009 een burgeroorlog heeft gewoed. Jaffna speelde voor de VOC een belangrijke rol. De stad ligt op het noordelijkste puntje van het eiland en vanaf hier werden de olifanten naar India verscheept.’
   

  ‘Het is bijzonder dat wij de stad Jaffna kunnen zien, omdat er tot 2009 een burgeroorlog heeft gewoed’

  Wat maakt deze reis uniek?
  ‘Ik ken het land door en door. Zo huurde ik een tijdje een verdieping bij een ingenieur, met wie ik uren kon praten. Het mooie aan deze vriendschap is dat ik door hem het echte Sri Lanka ben binnengestapt. Als Europeaan blijf je toch een soort van vreemdeling, maar van hem heb ik veel dingen geleerd over het eiland die je niet zomaar uit boeken haalt. Zo kan ik als reisleider ook veel beter het leven op Sri Lanka laten zien.’

  ‘Ik zal tonen hoe de invloeden van de drie kolonisators, Nederland, Engeland en Portugal, zich met elkaar hebben vermengd. Daarbij zal ik veel aandacht besteden aan hoe vroeger en nu met elkaar verbonden zijn, door bijvoorbeeld archiefbronnen te verbinden aan de huidige plek. Wat is er hetzelfde gebleven? Wat is er veranderd? Dat biedt een interessante en nieuwe kijk op het VOC-verleden.’
   
  De groepsreis naar het voormalige Ceylon vindt plaats van 17 t/m 29 oktober 2016. Meer informatie over deze reis vindt u hier.


  Meer lezen over Sri Lanka? Op 16 juni is het boek
  Kaneel en olifanten. Sri Lanka en Nederland sinds 1600 van Lodewijk Wagenaar verschenen, over het VOC-erfgoed op het eiland. U kunt het boek hier bestellen