• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  IN BEELD: Watersnood

  Het beeldverslag is een voorpublicatie van de grote fototentoonstelling Blikvangers, die het Nationaal Archief op 19 februari opent.

  BLIKVANGERS
  In het Nationaal Archief ligt de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling Blikvangers wordt een deel van deze unieke collectie voor het eerst tentoongesteld. De originele foto’s laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen, zoals Robert Capa, Eva Besnyö, László Moholy-Nagy, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken. De originele foto’s laten zowel de diversiteit en rijkdom van de bijzondere collectie als de ontwikkeling van de fotografie zien.

  De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder tv en internet speelde fotografie een belangrijke rol in de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Zilveren Camera winnaar Henk Blansjaar legde de tragiek van evacués bij de ramp vast.

  Van 20 februari 2015 t/m 12 juli 2015.
  Open: di 10-21, wo-vr 10-17 en za-zo 11-17 uur.
  Info: 070-33 15 400 of www.gahetna.nl/blikvangers

  Win een rondleiding
  Rondleiding Elwin Hendrikse, fotospecialist van het Nationaal Archief en samensteller van de tentoonstelling Blikvangers, geeft op 22 februari een rondleiding. Hij vertelt dan over de totstandkoming van de tentoonstelling, over de gemaakte keuzes en over een aantal specifieke foto’s. Onder lezers van Historisch Nieuwsblad mogen we 2 x 2 kaartjes voor deze rondleiding verloten. Mail om kans te maken naar redactie@historischnieuwsblad.nl, o.v.v. Blikvangers.