• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Huis Doorn, NIOD, en Openluchtmuseum lanceren EersteWereldoorlog.nu

  Bronnen door Eric Hennekam

  Tijdens het Openingsfestival van de Maand van de Geschiedeis is EersteWereldoorlog.nu gelanceerd. Dit digitale platform vormt de komende vier jaar het centrale punt in de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. De officiële lancering werd verricht door directeur-generaal Cultuur en Media Marjan Hammersma.
   
  Voor publiek en professionals
  EersteWereldoorlog.nu is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis – en herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Met het platform hopen de samenwerkende organisaties de Nederlandse ervaring, geplaatst in een internationaal kader, beter bekend te maken bij het publiek. Want hoewel Nederland neutraal bleef, beïnvloedde de Eerste Wereldoorlog talloze aspecten van het Nederlandse leven. 
   
  De website biedt een uitgebreide agenda, informatie over de Eerste Wereldoorlog en de mogelijkheid tot veel aanvullende informatie. Daarnaast bouwt EersteWereldoorlog.nu een netwerk van organisaties, instellingen en professionals die zich bezighouden met de Eerste Wereldoorlog. Ook het inventariseren van educatiemiddelen en –behoeften voor onderwijs over de Eerste Wereldoorlog behoort tot de taken van het EersteWereldoorlog.nu.
   
  Uniek samenwerkingsverband
  Met EersteWereldoorlog.nu zijn Museum Huis Doorn, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Nederlands Openluchtmuseum een uniek samenwerkingsverband aangegaan.

  Huis Doorn is aangewezen als officiële herinneringsplek van de Eerste Wereldoorlog in Nederland en positioneert zich met de recente opening van het Tentoonstellingspaviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog en deelname aan het digitale platform stevig in het WO1-veld. Het NIOD, vooral bekend om haar onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog, verricht al geruime tijd onderzoek naar diverse facetten van de Eerste Wereldoorlog. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft in het museum en in door haar georganiseerde Maand van de Geschiedenis de Nederlandse ervaring centraal staan. 
   
  Totstandkoming
  EersteWereldoorlog.nu is tot stand gekomen met subsidie van het Ministerie van OCW en Buitenlandse Zaken, nadat de motie Bergkamp op 11 november 2013 met een grote kamermeerderheid werd aangenomen.

  [persbericht 1 okt 2014]