• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2011

  Hoe de Berlijnse Muur de Sovjet-Unie overeind hield

  Opgesloten in het arbeidersparadijs

  Door: Willem Melching
  Met de bouw van de Muur in 1961 maakte het DDR-regime een einde aan de niet te stoppen vluchtelingenstroom naar het Westen. Meer dan 120 kilometer beton, prikkeldraad, antitankversperringen en wachttorens omringden voortaan West-Berlijn. De Muur maakte pijnlijk duidelijk dat het socialistische experiment was mislukt. Maar hij bood het regime zoveel stabiliteit dat de DDR nog tot 1989 kon doormodderen.

   

  Twee systemen raken elkaar

  Veel historici zijn geneigd om de grote crises in de Koude Oorlog te zien als een confrontatie tussen de twee supermachten. Het is de vraag of dit juist is. De kritieke momenten in de Koude Oorlog, zeker in Europa, waren veel meer het gevolg van de structurele crisis in het Sovjet-imperium. Het Westen had in de regel geen enkele actieve bemoeienis met het ontstaan ervan. Vaak was er zelfs sprake van een coöperatieve houding, al was het maar om erger te voorkomen.

  Bij geen van de grote crises als de opstand in de DDR in 1953, de opstanden in Polen en Hongarije in 1956, de Berlijn-crisis van 1958-1961, de Praagse Lente in 1968 en in later jaren de onrust in Polen was het Westen rechtstreeks betrokken. Ze waren het gevolg van het feit dat het socialisme tussen 1945 en 1991 in Oost-Europa geen enkele legitimiteit bij de bevolking wist te verwerven. De economische successen en het ontspannen politiek-culturele klimaat in het Westen maakten pijnlijk duidelijk dat het socialisme een mislukking was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen