• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historische agenda

  Geschiedenis-events en uitstapjes

  Ga erop uit met Historisch Nieuwsblad! Bekijk hier events, collegedagen, reizen, tentoonstellingen en meer over geschiedenis.

  Historische reizen

  Ook dit jaar biedt Historisch Nieuwsblad diverse reizen aan met een historisch thema. Ga aan boord van een historische driemaster en ontdek het Holland uit de Gouden Eeuw. Of reis met Maarten van Rossem en Willem Melching naar de Atlantikwall in Frankrijk om de sporen van de Tweede Wereldoorlog te volgen. 
  Meer informatie over onze historische groepsreizen.
   

  Geschiedenis Festival

  Na het grote succes vorig jaar organiseert Historisch Nieuwsblad ook in 2016 weer het Geschiedenis Festival. Op zaterdag 8 oktober verandert de Philharmonie in Haarlem in een walhalla voor geschiedenisliefhebbers. Herman Pleij, Annejet van der Zijl, Geert Mak en de Engelse Joséphine-biograaf Kate Williams hebben hun komst al bevestigd.

  8 oktober
  De Philharmonie, Haarlem
  www.geschiedenisfestival.nl
   

  Oude muziek

  Aan het einde van de zomer staat Utrecht in het teken van historische muziek. Het Festival Oude Muziek Utrecht besteedt speciale aandacht aan een van de belangrijkste musici uit de Utrechtse geschiedenis: Jacob van Eyck. Van Eyck was een blinde  jonkheer die in Utrecht als klokkendeskundige, blokfluitist en componist werkzaam was. Hij maakte nieuwe liederen van de tophits uit zijn tijd, en speelde ze met de klokken van de Domtoren. Verschillende dj’s zullen tijdens het festival een eigen draai geven aan de pophits van toen en muziek van Van Eyck.
                  Naast de muziek is er ook een stadswandeling, waarin de gids Thimo Wind (musicoloog en Van Eyck-specialist) u alles over de muziek, van Eyck zelf en het Utrecht van de zeventiende eeuw kan vertellen.

  27 augustus tot en met 11 september
  Festival Oude Muziek, Utrecht
  www.oudemuziek.nl

   

  Virtuele tour door Ons’ Lieve Heer op Solder

  Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, opgericht in 1888, is een van de oudste musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het zeventiende-eeuwse grachtenhuis gaan een geheel gerestaureerd woonhuis en een complete kerk schuil. Deze kerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieken geen openbare kerkdiensten mochten houden.
              Vanaf nu presenteert het museum een ‘CoVisit Tour’ voor bezoekers die minder goed ter been zijn. Het historische huis met de vele trappen kan nu virtueel in tweetallen worden bezocht. Op aanvraag (info@opsolder.nl) is de tour gratis (exclusief entree) te verkrijgen. 
             Daarnaast zijn vanaf 24 juni vijf schilderijen van Adriaen van de Velde te zien in het museum. In 1664 schilderde hij de werken speciaal voor de Amsterdamse zolderkerk, in opdracht van Sybilla Fontein. 

  Vanaf 12 mei                              
  Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Amsterdam
  www.opsolder.nl
   

  Archeologie in je achtertuin bij het RMO

  In samenwerking met ruim 120 Nederlandse gemeentes opent in juni 2016 de ‘levende’ tentoonstelling Archeologie uit je achtertuin. Een reusachtige ladekast laat de diversiteit van de Nederlandse archeologie zien. Uit vrijwel iedere Nederlandse gemeente zal een vondst te vinden zijn.
              De artefacten in de ladekast variëren van prehistorische vuurstenen en gereedschappen tot Romeinse sieraden en pijpenkopjes uit de moderne tijd. Elk object vertelt een verhaal uit de plaatselijke geschiedenis. Meer dan 120 gemeenten nemen deel aan de tentoonstelling. Zij kozen allemaal hun mooiste, bijzonderste of interessantste vondsten voor het project. 

  Vanaf 14 juni
  Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
  www.rmo.nl
   

  Catharina de Grote in de Hermitage

  De Hermitage vertelt vanaf deze zomer het levensverhaal van Catharina de Grote (1729-1796), Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes over hofintriges en haar privéleven. Sommige mythes komen inderdaad uit het rijk der fabelen. Andere verhalen zijn echt waar.
              Op haar veertiende werd Catharina uitgehuwelijkt aan tsaar Peter III, wie zij later ten gunste van zichzelf van de troon zou stoten. De tsarina had een ambitieuze agenda vol hervormingen, een vooruitziende blik en veel doorzettingsvermogen, ondanks vele tegenslagen. Daarnaast had ze een enorme passie voor kunst, die heeft bijgedragen aan de Hermitage als bezitter van ’s werelds grootste kunstcollectie.
   
  18 juni tot en met 15 januari 2017
  Hermitage, Amsterdam
  www.hermitage.nl
   

  Rijksmuseum toont Marten en Oopjen 

  De meer dan twee meter hoge huwelijksportretten van Rembrandt, Marten en Oopjen, werden begin dit jaar gezamenlijk aangekocht door Nederland en Frankrijk. De schilderijen zijn afwisselend te bewonderen in het Rijksmuseum en het Louvre. Van 2 juli tot 2 oktober hangen de portretten naast de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Om de komst van de twee te vieren is op 2 juli de toegang tot het museum de hele dag gratis. 
                  Rembrandt schilderde de huwelijksportretten in 1634 te Amsterdam, in opdracht van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Het waren de eerste en enige levensgrote en staande portretten die hij zou maken. Dergelijke schilderijen waren eerst alleen voorbehouden aan hof en adel, maar kwamen tijdens de Gouden Eeuw ook beschikbaar voor de burgerij.   
   
  2 juli (toegang gratis) tot en met 2 oktober
  Rijksmuseum, Amsterdam
  www.rijksmuseum.nl
   

  Paleis Noordeinde voor het eerst te bezoeken

  Paleis Noordeinde kent een lange geschiedenis. Het oudste gedeelte van het paleis stamt uit de zestiende eeuw, toen het in gebruik was bij de Staten van Holland. Vanaf 1609 woonden er nazaten van Willem van Oranje, totdat Willem V ten tijde van de Bataafse Republiek naar Engeland vluchtte. Nadat Napoleon werd verslagen bleef Noordeinde officieel eigendom van de overheid, maar fungeerde het wel als winterverblijf voor de Oranjes. Nadat koningin Beatrix het in 1984 als werkpaleis in gebruik nam, is Paleis Noordeinde dat altijd gebleven.
              Voor het eerst krijgt het grote publiek een kijkje achter de deuren van dit levende stukje geschiedenis. Deze zomer is Noordeinde op vier opeenvolgende zaterdagen te bezoeken. De nabijgelegen stallen zijn vier weken lang vier dagen per week geopend. Nieuwsgierigen kunnen alvast een virtuele tour doen over de benedenverdieping van het paleis.

  23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus
  Paleis Noordeinde, Den Haag
  www.paleisnoordeinde.nl
   

  Historische vaartocht

  Het Scheepvaartmuseum organiseert deze zomer in samenwerking met Blue Boat Company vaarttochten door de historische Plantagebuurt. Tijdens de 75 minuten durende rondvaart komt de open sloep langs plekken waar reguliere rondvaartboten niet komen. De museumgids zal vertellen over het maritieme verleden van Amsterdam. Tijdens de Gouden Eeuw bezat de stad de grootste haven ter wereld. Ook andere bekende plekken als de Hermitage, de Jodenbuurt, de Hortus Botanicus en de Magere Brug komen aan bod. Van donderdag tot en met zondag.

  Tot 25 september
  Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
  www.hetscheepvaartmuseum.nl
   

  Burgers in Leiden, Deventer en Dordrecht

  Nederland kent tientallen  stedelijke musea, die allemaal op hun eigen manier verbonden zijn met hun stad. In Dordrecht zijn deze zomer de verhalen van drie van die musea samengebracht: Museum de Lakenhal in Leiden, Deventer Verhaal en het Dordrechts Museum. De verzamelde werken laten zien hoe deze musea hoezeer burgers een onmisbare rol speelden in de geschiedenis van hun stad.
              De liefde van burgers voor hun eigen woonplaats loopt als een rode draad door de tentoonstelling, maar de drie collecties hebben elk een geheel ander karakter. Deventer richt zich vooral op voorwerpen, Dordrecht op (schilder)kunst en Leiden op beide. Van leesplankjes tot kinderfietsen en zelfs een versteend brood.

  Tot en met 11 september
  Dordrechts Museum, Dordrecht
  www.dordrechtsmuseum.nl
   

  Fabeldieren bij het Limburgs Museum

  In het Limburgs Museum staat deze zomer de fascinatie voor het fabeldier centraal. De expositie laat vooral de veranderende relatie tussen mens en draak zien. De Middeleeuwse drakendoder die door moed en slimheid het monster versloeg, heeft tegenwoordig de gedaante aangenomen van knappe jonge drakentemmer in animatiefilms.
              Nu bedwingen we het monster in spellen voor pc, tablet en smartphone. Vroeger werd er gevreesd of gegriezeld als er verhalen over draken werden verteld. Draken nemen in de loop der eeuwen steeds andere gedaanten aan en krijgen voortdurend een andere betekenis.

  Tot en met 30 oktober
  Limburgs Museum, Venlo
  www.limburgsmuseum.nl