• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 23 mei 2006

  Het leven van de slaven in de Nederlandse koloniën

  ‘Swarten moesten maar werken en de planters tot playsier zyn’

  Door: Marianne Wilschut

  De Nederlandse bijdrage aan de slavernij is zacht gezegd een minder glorieus onderdeel van de vaderlandse geschiedenis. Suriname genoot zelfs de reputatie van het land dat zijn slaven het slechtst behandelde. Waren de Nederlandse slavenmeesters werkelijk wreder dan de Britten, Fransen, Portugezen en Spanjaarden?

  Om de barbaarsheid van de slavernij te illustreren wordt vaak de prent gebruikt van een slaaf die met een ijzeren haak door zijn ribben aan een galg hangt, terwijl op de achtergrond een stel schedels dreigend op staken staat. Deze gravure van William Blake is gebaseerd op een verhaal dat de Schots-Nederlandse kapitein John Gabriel Stedman in Suriname van iemand 'van goed voorkomen' hoorde en opschreef. Stedmans Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam, dat in 1796 uitkwam in Londen, is een verslag van de indrukken die de 28-jarige kapitein opdeed tijdens een verblijf van vijf jaar in Suriname.

  Stedman had zich daar als vrijwilliger aangemeld voor een expeditie die de opstand van gevluchte slaven, de marrons, moest onderdrukken. Tijdens zijn verblijf viel hij van de ene verbazing in de andere over de wrede behandeling van de slaven door hun meesters.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen