• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Hendrik Colijn en de crisis

  Hendrikus Colijn (1869-1944) staat centraal in een artikel van Rob Hartmans over de crisisjaren dertig, dat gepubliceerd is in het juninummer van Historisch Nieuwsblad. Over deze staatsman, de tijd waarin hij leefde en al wat hij teweeg heeft gebracht leest u op deze themapagina.

  De redactie verzamelde de beste artikelen, boeken, documentaires en bronnen over de crisisjaren dertig en alles wat daarbij kwam kijken.


  Artikelen over Hendrik Colijn en de crisisjaren 30


  De troosteloze jaren dertig
  Bij wie anders konden burgers zich veilig voelen dan bij Hendrik Colijn?
  In oktober 1934 vond de legendarische London-Melbourne-race plaats, waarin 21 vliegtuigen zo snel mogelijk de halve wereld rondvlogen. Eén daarvan was het KLM-vliegtuig Uiver, dat vanuit Nederland fanatiek werd gevolgd. De KLM-bemanning was succesvol: de Uiver landde na ruim negentig uur als tweede in Melbourne en werd na verrekening van handicaps van de vliegtuigen zelfs eerste.
  Lees verder… 


  1935: Mussert of Moskou?
  In 1935 kozen de Nederlanders nieuwe volksvertegenwoordigers voor de provincies en gemeenten. Daarbij stemden velen op extreme partijen, die het politieke bestel omver wilden blazen. Was de democratie in gevaar? Hoe reageerde de gevestigde orde?
  Lees verder… 


  De Grote Depressie had ook positieve gevolgen
  De crisis van de jaren dertig begon in Nederland later, maar duurde ook langer dan in andere landen, vooral als gevolg van de conservatieve economische en monetaire politiek. Toch waren er ook lichtpuntjes. De tegenslagen dwongen ondernemingen zich op allerlei fronten te vernieuwen, wat later zijn vruchten zou afwerpen.
  Lees verder… 


  De 'sterke man' van Nederland
  Recensie over Colijn-biografie
  Zelden deed een biografie zoveel stof opwaaien als het eerste deel dat Herman Langeveld in 1998 publiceerde over het leven van vijfvoudig premier Hendrikus Colijn. In het bijzonder aan de Vrije Universiteit, de thuisbasis van Langeveld, waren de rapen gaar. Vooral twee historici van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme, Jan de Bruijn en George Harinck, weerden zich.
  Lees verder…


  Afscheid van het marxisme
  Eind jaren dertig, terwijl de dreiging van het nazisme steeds groter werd, herzag de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij haar beginselen radicaal. De voorloper van de PvdA wist zich snel te moderniseren, onder zware externe druk.
  Lees verder… 
   


  Documentaires en beeldmateriaal over de jaren 30 en Colijn


  De Canon van Amsterdam, deel 39: Jordaanoproer (1934) (2009)
  Uitzending van de Amsterdamse zender AT5 in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, over het Jordaanoproer in 1934. Burgers en politie raakten slaags; er vielen vijf doden.
   

   

  Andere Tijden: Hendrik Colijn (2004)
  Documentaire over Colijn naar aanleiding van het verschijnen van het tweede deel van zijn biografie, geschreven door Herman Langeveld.
   

  Bronnen  Salomon de Wolff (1878-1960)
  Artikel uit het Biografisch Portaal over Sam de Wolff, met verwijzingen naar relevante literatuur en artikelen. Het Biografisch Portaal is een grootschalig project waarbij negen wetenschappelijke instituten belangrijke en bekende Nederlanders van een uitgebreide, op bronnen gebaseerde levensbeschrijving voorzien.
  Klik hier voor het artikel…  Ruud Abma, 'Het Plan van de Arbeid en de SDAP', in: BMGN 92-1 (1977), 37-68
  Artikel van socioloog Ruud Abma over de crisis van de jaren 30 en de manier waarop de sociaal-democraten hierop reageerden.
  Klik hier voor het stuk… 


  Herman Langeveld, 'Grotendeels buiten spel. Het Nederlandse parlement en de crisis van de jaren dertig van de twintigste eeuw', lezing (2010)
  In deze lezing, die grotendeels is gebaseerd op het tweede deel van de Colijn-biografie, toont Herman Langeveld aan dat de regering in de jaren dertig haar beleid zonder serieus tegenspel van het parlement kon uitvoeren.
  Klik hier voor het artikel… 


  Jan Luiten van Zanden, De dans om de gouden standaard. Economisch beleid in de depressie van de jaren dertig (Amsterdam 1988)
  Van Zanden sprak deze rede uit toen hij hoogleraar economische geschiedenis werd aan de Vrije Universiteit. De belangrijkste vraag: heeft Colijn dan toch gelijk gekregen?
  Klik hier voor de rede…

   

  Boeken


  Herman Langeveld
  Schipper naast God

  Hendrikus Colijn 1869-1944
  Deel II: 1933-1944


  687 pagina's
  € 14,99

  Meer info en bestellen…   Keetie Sluyterman
  Kerende kansen

  Het Nederlandse bedrijfsleven in de twintigste eeuw

  389 pagina's
  € 38,50

  Meer info en bestellen…  John Kenneth Galbraith
  The Great Crash 1929

  (Engelstalig)

  240 pagina's
  € 11,99

  Meer info en bestellen…