• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Helden en Schurken 2018

  Vijf bijeenkomsten over het verzet tijdens WO2

  Ook in 2018 organiseert Historisch Nieuwsblad in samenwerking met het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en de VPRO de lezingenreeks Helden en Schurken. Vanaf januari tot en met mei staat iedere maand een donderdagmiddag in het teken van het thema verzet, aansluitend bij het Jaar van Verzet.

  Hieronder vindt u het programma. Kaarten kunt u binnenkort online bestellen via www.verzetsmuseum.org of koopt u aan de kassa van het museum.

  18 januari, 15.30 uur tot 17.00 uur
  God in het verzet
  De houding van de kerken tijdens de oorlog is niet makkelijk te karakteriseren. Een deel van de kerk keek lijdzaam de andere kant op, tegelijkertijd was er ook verzet vanuit christelijke hoek. Historicus Wim Berkelaar gaat hierover in gesprek met emeritus hoogleraar Jan Bank, schrijver van het boek God in de oorlog, over de rol van de kerken tijdens de Tweede Wereldoorlog, en met Bettina Siertsema (VU), die publiceerde over het godsbeeld van politiek gevangenen.
   
  15 februari, 15.30 uur tot 17.00 uur
  Gebruik en misbruik van verzet
  Jos Palm spreekt met oorlogshistoricus Bas Kromhout en met schrijver Jan Brokken, auteur van de bestseller De vergelding, over de kijk op het verzet.  Het verzet had vlak na de oorlog een onaantastbare heldenstatus, totdat het ver na ’40-’45 uit mensen bleek te hebben bestaan met kwaliteiten, gebreken en belangen. Interviewer en auteurs buigen zich over een voorbeeldig, maar tegelijkertijd al te menselijk verleden. 
   
  15 maart, 15.30 uur tot 17.00 uur
  Homoseksuelen in verzet
  Bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in maart 1943 waren veel homoseksuelen betrokken. Ze kregen weinig aandacht in de geschiedschrijving en de naoorlogse pers. Oud-NIOD-directeur Marjan Schwegman spreekt hierover met documentairemaakster en biografe Toni Boumans en met homo-historicus Theo van der Meer.
   
  19 april, 15.30 uur tot 17.00 uur
  De april/mei-stakingen
  De april/mei-stakingen van 1943 worden gezien als het keerpunt voor het verzet. Onbekend is dat veel lichamen van gefusilleerde stakers nog altijd niet zijn teruggevonden. Hierover gaat Clairy Polak in gesprek met Ad van Liempt en enkele nabestaanden.
   
  17 mei, 15.30 uur tot 17.00 uur
  Studentenverzet
  Studenten weigerden massaal de loyaliteitsverklaring te tekenen; het hoger onderwijs kwam tot stilstand en veel studenten wijdden zich aan het verzet. Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst spreek hierover met onder meer historicus Jeroen Kemperman, die er een boek over schrijft.  
   
  Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
  Prijs: per lezing: € 14,-  Passe-partout: € 60,-
  Vrienden van het Verzetsmuseum en NIOD en lezers Historisch Nieuwsblad: €10,- per lezing en €45,- voor een passe-partout.
  Gratis op vertoon van een studentenkaart.
  De prijs is inclusief toegang tot het museum en een drankje na afloop.
  Kaarten: online via www.verzetsmuseum.org of aan de kassa van Verzetsmuseum Amsterdam tijdens openingstijden.