• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Hans Luiten

  Wat er met Turkije aan de hand is

  Lezing, 11.00-12.00

  Hans Luiten neemt u in een hoog tempo mee door de recente Turkse geschiedenis, om daarmee de opkomst (en de machtspolitiek) van president Erdogan te duiden. Een lezing over dappere en bevroren soldaten, Witte en Zwarte Turken, drinkende en biddende leiders. Over Orhan Pamuk en Necip Kisakürek, Gulen en Galata, Istanbul en Imamoglu, over ‘Tokkie’ en Tayyip.
   
  Sinds 2003 wordt Turkije geleid door een sterke man: Recep Tayyip Erdogan. Verkiezing na verkiezing bestendigt hij zijn macht, en na de couppoging van 2016 weet hij die verder uit te bouwen. Het is nog niet duidelijk of zijn recente nederlaag in Istanbul een kentering betekent.
   
  Hoe kan het dat deze autoritaire leider zo populair werd en bleef? Wat voor democratische traditie kent Turkije? Heeft de politiek van Atatürk iets veranderd in dit land? Is Turkije wel of geen Westers land? Is de Turkse islam de reden voor Erdogans populariteit? Of zijn er hele andere historische oorzaken aan te wijzen? Het wordt een lezing over een land met een meer dan fascinerende geschiedenis.