• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Handel in slaven dagelijks via blog te volgen. Fraaie 3D-animatie slavenschip

  Bronnen door Eric Hennekam

  Bijna 300 tot slaaf gemaakte Afrikanen zitten opgesloten aan boord van het slavenschip de Eenigheid. Zij zijn geruild tegen goederen als textiel en buskruit. De gebeurtenissen aan de kust van West-Afrika zijn te volgen via de blog over de slavenreis van het Zeeuwse schip de Eenigheid uit 1761-1763:. Ga naar: www.eenigheid.slavenhandelmcc.nl.
  Wáár de slaven aan boord werden ondergebracht is te zien op de 3D-tekening, die het Zeeuws Archief heeft laten maken op basis van gegevens uit de archiefstukken en andere bronnen.
  Over het tot leven brengen van deze geschiedenis is een animatie (zie http://eenigheid.slavenhandelmcc.nl/dropdown-1/ ) gemaakt.

  Nederland herdenkt zaterdag 14 juni 2014 de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel, 200 jaar geleden op 15 juni 1814. Deze landelijke herdenking heeft plaats in Middelburg. De tweetalige blog (NL/EN) over de slavenreis van het schip de Eenigheid maakt deel uit van het herdenkingsprogramma.

  Het Zeeuws Archief reconstrueerde de slavenreis van de Eenigheid uit 1761-1763 aan de hand van authentieke archiefbronnen zoals het logboek van de opperstuurman, het journaal van de chirurgijn, de brieven van de kapitein en het handelsboek. De reis van het schip is online, precies 252 jaar later, ‘live’ van dag tot dag te volgen. Inmiddels heeft het schip de kust van Afrika bereikt en probeert de bemanning gedurende vijf maanden zoveel mogelijk Afrikanen te kopen. De levende koopwaar wordt ondergebracht aan boord.

  De archiefstukken over de reis van de Eenigheid en die van 112 andere slavenreiz een Nederlandse particuliere handelsonderneming.en zijn bewaard gebleven in het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), Het archief van de MCC is opgenomen in UNESCO’s Memory of the World Register, de werelderfgoedlijst voor documentaire werken. Het Zeeuws Archief te Middelburg beheert het archief van de MCC en is bezig met de digitalisering ervan. De eerste resultaten worden dit jaar online gepresenteerd.

  Afbeelding: pagina verslag Logboek opperstuurman De Eenigheid, december 1761  (Bron: Zeeuws Archief)