• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Groot interview met Adrian Goldsworthy

  De beroemde Engelse historicus Adrian Goldsworthy maakt op het vijfde Geschiedenis Festival opnieuw zijn opwachting. Ter anticipatie van zijn lezing over het Romeinse leger legt hij alvast in een uitgebreid interview alvast uit hoe het Romeinse leger zo’n lange tijd zo succesvol kon zijn. ‘De Romeinen kopieerden vooral de beste ideeën van anderen.’

  Tweemaal bouwde Julius Caesar een brug over de Rijn, om die vervolgens weer te verwoesten. Voor zijn vijanden was het onvoorstelbaar hoe eenvoudig de Romeinen de rivier overstaken, en hoe makkelijk ze dat weer teniet deden. Het Romeinse leger was zijn tegenstanders ver vooruit: veelzijdig, almachtig en mateloos efficiënt. Maar soldaten waren niet bouwers en alleen uitstekend getrainde krijgers, ze werden ingezet voor een veelvoud aan taken: patrouille, onderhoud, en vee verzamelen.

  Dat het leger zo’n goed geoliede machine was had deels met training te maken, aldus Goldsworthy, maar evengoed met de enorme bureaucratie erachter. Hoe was het leven voor de Romeinse soldaat? En wie was zijn grootste bedreiging? Lees het in het volledige interview.

  Houd ook de programmapagina van het festival in de gaten voor meer informatie over de tientallen sprekers, workshops, masterclasses en toneelstukken.