• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Gouden Eeuw links

  Bekijk het oudste VOC-ondeel, leer alles over de moedernegotie, lees de Statenbijbel en bekijk een tijdlijn over de Opstand: hier vind je de leukste sites en pagina’s over de Gouden Eeuw.

  Meer Gouden Eeuw? Klik op een van de buttons.


   

  De moedernegotie

  In deze aflevering van De Gouden Eeuw (NTR) gaat het om de Oostzeehandel, ook wel moedernegotie genoemd. Jaarlijks varen honderden schepen vanuit de Republiek door de Sont op weg naar Zweden, Rusland en Polen. De Republiek is gebaat bij een rustige Oostzee en heeft dus alle belang bij een machtsevenwicht tussen de vijanden Zweden en Denemarken. Daar waar nodig wordt de ene keer Zweden gesteund met wapens en manschappen, dan weer Denemarken. Alles in het belang van de handel.
  Bekijk de aflevering van De Gouden Eeuw over de Oostzeehandel.
   

  App: Unlock History

  Historisch Nieuwsblad heeft Unlock History ontwikkeld: een app die de geschiedenis tot leven brengt. De eerste aflevering, Het wonder van de Gouden Eeuw, laat zien, horen en voelen hoe de Opstand leidde tot de meest welvarende periode uit de Nederlandse geschiedenis. Op deze pagina vindt u informatie, filmpjes en meer over de app.
  Ga naar de App Store om Unlock History aan te schaffen.
   

  Het oudste VOC-aandeel

  Een paar jaar geleden werd het oudste aandeel ter wereld ontdekt: een VOC-aandeel uit 1606, uitgegeven door de Kamer te Enkhuizen. Op deze site kun je het document tot in detail bestuderen, en wordt de tekst ervan uitgelegd en toegelicht.
  Bekijk het oudste aandeel van de VOC.
   

  Tijdlijn Opstand en Gouden Eeuw

  In deze zeer uitgebreide tijdlijn kun je makkelijk opzoeken wat er in een bepaalde periode gebeurde in de Nederlanden én daarbuiten. Zo staan de Turkse belegering van Malta (1565) en de aanslag op het Engelse Parlementsgebouw van Guy Fawkes (5 november 1605) er ook in. De tijdlijn is ook te downloaden als pdf-bestand (14 pagina’s!).
  Bekijk de uitgebreide tijdlijn van de Opstand en de Gouden Eeuw.
   

  Digitale Statenbijbel

  De beroemde Statenbijbel – de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel uit 1637 – is gedigitaliseerd en staat in zijn geheel online. Er kan gezocht worden op trefwoord en onderdeel. Voor de liefhebbers zijn er ook oudere Bijbels in te zien, zoals de Delftse Bijbel uit 1477.
  Bekijk de eerste Statenbijbel en oudere Bijbels.

  Meer weten? Ga naar onze themapagina over de Gouden Eeuw, met artikelen, filmpjes en meer.