• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Gouden Eeuw informatie

  Hoe werd Nederland rijk in de Gouden Eeuw? Wat betekende het huwelijk, hoe keek men aan tegen de dood en hoe corrupt waren 17e-eeuwse regenten? Lees hier allerlei artikelen over de Gouden Eeuw die eerder verschenen in Historisch Nieuwsblad.

  Handel op het Oostzee-gebied in de Gouden Eeuw

  Het Nederlandse succes in de Gouden Eeuw was voor een belangrijk deel te danken aan inventieve scheepsbouwers. Zij ontwikkelden schepen die goedkoop bulkgoederen konden vervoeren. De handel met deze ‘fluiten’ op het Oostzee-gebied leverde grote winsten op.
  Lees het artikel ‘Handel op het Oostzee-gebied in de Gouden Eeuw’.
   

  Amsterdam in de Gouden Eeuw: het bezoek van Maria de’ Medici

  Het bezoek van de Franse koningin-moeder Maria de’ Medici in 1638 wordt gezien als erkenning van de jonge Republiek in de Gouden Eeuw. De festiviteiten verliepen ogenschijnlijk vlekkeloos, maar achter de schermen liepen de irritaties hoog op.
  Lees het artikel ‘Amsterdam in de Gouden Eeuw: het bezoek van Maria de’ Medici’.
   

  De Gouden Eeuw in 17 portretten en momenten

  Lees hier het eerste hoofdstuk uit het rijkgeïllustreerde boek De Gouden Eeuw in 17 portretten en momenten van Luc Panhuysen. Meer lezen? Bestel het werk dan in onze webshop.
  Lees het eerste hoofdstuk uit De Gouden Eeuw in 17 portretten en momenten.
   

  Het huwelijk in de Gouden Eeuw

  Ouders hielden in de Gouden Eeuw rekening met de voorkeur van hun kinderen bij het uitzoeken van een huwelijkskandidaat. En over seks voor het huwelijk werd niet al te moeilijk gedaan. Het huwelijk was weliswaar een contract, een manier om een stabiele samenleving te garanderen, maar dat ging nou eenmaal beter als de partners ook genegenheid voor elkaar koesterden.
  Lees het artikel ‘Het huwelijk in de Gouden Eeuw’.
   

  Sterven en de dood in de Gouden Eeuw

  De dood was in de Gouden Eeuw altijd nabij. Medische kennis stamde nog uit de oudheid en tegen veel ziektes stond men machteloos. Maar hoe alledaags ook, sterven en de dood bleven beangstigend. Men kon hem slechts beschouwen als de dood van God, en het verdriet stoïcijns tegemoet treden.
  Lees het artikel ‘Sterven en de dood in de Gouden Eeuw’.
   

  Persvrijheid in het Amsterdam van de Gouden Eeuw

  Het drukkerswezen was een van de belangrijkste bronnen van inkomsten in het Amsterdam van de Gouden Eeuw. De stad stond bekend als het mekka van vrijheid; de regenten grepen alleen in als de orde in de stad in gevaar was. Toch zijn er in de 17e eeuw de nodige boeken, pamfletten, gedichten, toneelstukken en andere publicaties verboden.
  Lees het artikel ‘Persvrijheid in het Amsterdam van de Gouden Eeuw’.
   

  Corruptie in de Gouden Eeuw

  De hoge salarissen en bonussen van topbestuurders wekken grote verontwaardiging. Maar zakkenvullen is niet alleen van deze tijd. Ook ten tijde van de Republiek bestond er weerstand tegen de ‘exorbitante zelfverrijking’ van sommige hoge heren.
  Lees het artikel ‘Corruptie in de Gouden Eeuw’.
   

  Rotterdam in de Gouden Eeuw

  Rotterdam was in 2001 samen met Porto de culturele hoofdstad van Europa. De stad staat bekend als modern en zakelijk, een plaats zonder geschiedenis of poëzie. Toch was datzelfde Rotterdam tijdens de Gouden Eeuw een stad van dichters en denkers, van nieuwlichterij en tolerantie, en stak het Amsterdam naar de kroon.
  Lees het artikel ‘Rotterdam in de Gouden Eeuw’.

  Wil je nog meer weten over de Gouden Eeuw?
  Ga dan naar onze themapagina, met artikelen, filmpjes en links over de Gouden Eeuw.